MagazinZdravlje

11 svakodnevnih navika koje mogu da ukazuju da ste mentalno bolesni

0

Iako je simptome mentalnih bolesti teško uočiti, pomaže činjenica da se ispoljavaju u nekim od naših svakodnevnih navika. Pročitajte da li neka od ovih navika može biti pritajeni simptom mentalnog oboljenja.

Ako odjednom ne želite da se viđate sa dragim ljudima ili učestvujete u aktivnostima, to može biti simptom depresije. Psiholozi savetuju da je zdravo da se u nekim trenucima osamite, ali ako odjednom počinjete da izbegavate viđanje sa prijateljima ili hobije u kojima ste ranije uživali jer jednostavno nemate energije za njih, onda bi trebalo da posetite terapeuta.

2. Izbegavate da idete na posao

Ako ste inače po prirodi odgovorni, a odjednom počinjete da kasnite, uzimate bolovanje ili odlažete sastanke, obratite pažnju! Uglavnom anksioznost vodi do ignorisanja svakodnevnih obaveza, a ovakvo ponašanje nije neobično ni za depresiju.

3. Trošite previše novca

Nema ničeg lošeg u tome da idete u kupovinu ili počastite sebe nečim lepim. Ali, preterano trošenje novca može biti simptom zdravstvenog problema. Na primer, pojedinac koji bez razmišljanja potroši 1/3 svoje plate na nešto sasvim nebitno najverovatnije prolazi kroz maničnu epizodu koja je jedna od glavnih karakteristika bipolarnog poremećaja.

4. Osećate se kao da vas svi provociraju

Prirodno je da ponekad imate nesuglasice sa ljudima, ali ako se to dešava svaki dan i ako baš svaki put vi gubite živce i započinjete svađu, znajte da nešto nije u redu. Iznenadni bes i “kratak fitilj” mogu biti znaci depresije i bipolarnog poremećaja.

5. Entuzijastično pokrećete novi biznis

Ovo je još jedna navika koja je zajednička ljudima sa bipolarnim poremećajem. Za razliku od ljudi koji ulaze u novi posao tek pošto su prethodno temeljno ispitali teren, neko ko ima poremećaj nastaviće da ulaže u novi posao bez obzira na rizike i posledice. Kada je neko maničan, on naglo i plahovito skače s jedne teme na drugu, ili kupuje i planira previše toga odjednom.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

6. Nagle promene gestova

Ukoliko naglo menjate svoje uobičajene gestove u ponašanju to često može biti znak mentalnog oboljenja. Pokreti tela su refleksija našeg emotivnog stanja i zdravlja. Ukoliko vi ili neko u vašoj okolini primeti da se drugačije ponašate, shvatite to ozbiljno.

7. Ne znate gde šta ostavljate

Ne možete ništa da nađete u neurednoj sobi, niste sposobni da donosite odluke i počinjete da zaboravljate stvari? Sve ovo može biti uvod u depresiju. Ako je to jedan od problema koji i vas muči, pravac kod lekara koji će vas adekvatnim lečenjem vratiti na pravi put.

8. Budni ste po celu noć

Premalo ili previše spavanja može biti simptom mentalnog poremećaja. Anksiozni poremećaji često izazivaju insomniju i slab san, dok simptom depresije može biti spavanje od 12-13 sati.

9. Brinete se o danu koji je pred vama

Sasvim je normalno da osećate manju količinu stresa kada pomislite šta vas sve sutra čeka, ali ako brinete dotle da ne možete normalno da funkcionišete u sadašnjosti to može biti znak anksioznosti.

Foto-ilustracija: Foter/mk is Watoo

10. Ponavljate male rituale

Preporučljivo je da jednom proverite da li ste poneli ključeve, isključili ringle pre izlaska iz stana, itd… Ali, ako se ovo ponašanje ponavlja po deset puta onda se pretvorilo u opsesivno kompulzivni poremećaj koji čini da neprestano sumnjate u sebe, izvodite rituale iznova i iznova. Kada ove navike postanu opsesija onda je reč o mentalnom poremećaju.

11. Pijete svaki dan posle posla

Ne bi bilo neobično da uz lepu večeru naručite vino, ali ako samo uz alkohol možete da se opustite onda imate problem.

Jako je teško primetiti ovakve navike u svakodnevnom ponašanju, ali ako ih uočite vi ili neko iz vašeg okruženja nemojte da oklevate da potražite pomoć. Razgovarajte sa stručnim licem koje će najbolje proceniti da li je u pitanju svakodnevni ritual ili pak, mentalni poremećaj.

(Telegraf.rs)

Dodik razgovarao sa Kitarovićevom

Previous article

HRVAĆANI-PRNJAVOR: KROZ ODVODNU CIJEV DO BOLNICE I ŠKOLE Stanivuković sa mještanima koji su spremni na BLOKADU AUTOPUTA

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin