KulturaNovosti

Legenda o banjalučkoj nesrećnoj ljubavi

0
Najpoznatija banjalučka ljubavna legenda dobila je svoj digitalni spomenik. Spomen kutija u čast Safikade, danas je svečano predstavljena u prostorijama “Robokidsa”.

Iz kompanije poručuju da ovo projekat ljubavi i pomirenja koji predstavlja poklon gradu Banjaluka i njenoj istoriji.

Legenda

Legenda kaže da se mlada Banjalučanka Safikada zaljubila u jednog austrougarskog vojnika koji je služio u tvrđavi Kastel. Ljubav je bila uzajamna. Iako je sve zvučalo kao u bajci, jednog dana došlo je obavještanje da vojnik kojeg je Safikada toliko voljela odlazi na daleki front. Ubrzo nakon njegovog odlaska Safikada je dobila vijest da je njen dragi izgubio život. Potom je u najljepšem svadbenom ruhu pohitala pred top na tvrđavi Kastel, koji je svaki dan označavao podne, i tako otišla u smrt da bi vječno bila sa svojim voljenim.

– Svaki grad ima neku svoju ljubavnu legendu, a to je za Banjaluku Safikada. S obzirom na to da se malo zna o tome, uglavnom mladi parovi pale svijeću za Dan zaljubljenih, onda smo mi došli na ideju da je nekako oživimo – izjavila je portparol “Robokidsa” Željka Gajić.

Ljubavnu priču o Safikadi na jedinstveni i savremeni način oživjelo je 40 mladih ljudi iz Banjaluke i Mostara. Svi koji žele da saznaju nešto više o Safikadinoj ljubavi, moći će da posjete sajt, napišu svoju poruku i, jednim klikom, upale digitalnu svijeću. Nakon što se svijeća upali, korisnici dobijaju fotografiju sa svojom porukom koju potom mogu dijeliti na društvenim mrežama.

– Poznato vam je da Banjaluku posjećuje puno turista iz različitih regiona i Banjaluka mora imati nešto po čemu će zapamtiti turisti svoj boravak u njoj a to je recimo ova aplikacija i uopšte sama ideja će biti jako dobra – naglasila je direktor Turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević.

Priča o ljubavi muslimanske djevojke i austrougarskog vojnika, koja je doživjela svoj tragičan kraj, ostavila je utisak i na Čarlsa Blejka iz Američke ambasade u BiH koja je finansirala projekat. “Safikada Hackathon” trajao je tri mjeseca a realizovan je uz pomoć EXIT centra iz Banjaluke, Centra za tehničku kulturu iz Mostara i Ambasade SAD-a u BiH. Spomen kutija Safikada nalaziće se na tvrđavi Kastel, u bašti restorana “Kazamat”.

Srpska Cafe

Mijatović poželio orlovima da što više šuteva pređe gol liniju

Previous article

Spremite se za vreline

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Kultura