MagazinZanimljivosti

5 arheoloških otkrića za koja niste čuli u školi

0
Arheologija nije nešto posebno interesantna sfera za razmatranje. Ali samo dok se ne pojavi neko nevejrovatno otkriće koje nas sve zainteresuje.
Npr. kada je pronađen legendarna civilizacija “Grad majmuna“. Evo još nekih otkrića koja o kojima vjerovatno niste učili na času istorije.
1. Nezavršen obelisk – Ovaj obelisk je rađen iz jednog komada tako da je klesan u stijeni.. Međutim, nakon što su se pojavile pukotine, napušten je.
Obelisk
2. Kamene lopte na Kostarici – Širom Kostarike nalaze se razbacane kamene sfere. Njihov prečnik varira od nekoliko centimetara do nekoliko metara. Nikada nisu objašnjene.
Kamene sfere
3. Kandža sa planine Owen – 1980. godine grupa naučnika je istraživala pećinu na planini Owen na Novom Zelandu. Pronašli su ostatke kostiju i ogrimnu kandžu. Vjeruje se da je kandža pripadala davno izumrloj vrsti ptice.
Naslovna
4. Kapija sunca – locirana je u Boliviji na nadmorskoj visini od 3962 m. Smatra se da je ovo jedno od prvih mjesta na kojima su ljudi živjeli. Kapija je dekorisana znacima za koje se vjeruje da imaju astrološki značaj.
Kapija sunca
5.  Saksaywaman – Na granici Perua se nalazi tvrđava izgrađena od poliranih kamenih blokova. Ivice su obrađene toliko precizno da nisu korištena nikakva spojna sredstva prilikom zidanja. Urađeno je toliko precizno da ni list papira ne možete provući nigdje na zidovima tvrđave.

Saksaywaman

Prnjavorski.net

BANJALUKA : I dalje se traga za nestalim Goranom Čavićem

Previous article

KOMŠIJE U ŠOKU: Rekao curi da ima ogrlicu kao poklon za nju, kad se ona okrenula …

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin