MagazinZanimljivosti

Ako možete pročitati ovaj tekst imate “poremećaj” mozga

0
Ljudski mozak je biološki kompjuter koji obradjuje informacije. Nas mozak nije u stanju izvoditi nezamislive matematičke operacije kao pravi kompjuter ali moze razmišljati, pisati poeziju, dizajnirati, režirati filmove.

Pored ovoga mozak ima i neke druge sposobnosti kao sto je tipoglikemija. Koliko puta vam se dogodilo da negdje pročitate neku riječ kojoj nedostaje neko slovo, ili je redoslijed slova istumban a vi ipak pročitate značenje te riječi. To je zato što mozak na riječi gleda kao na cjelinu, a ne kao zasebna slova.

Ako uspijete pročitati ovu poruku bez problema, to znači da vaš mozak radi besprijekorno.

“Btnio je smao da su pvro i zdnjae sovlo rčijei na parovm msetu. Sovla u seridni mgou biti ptoupno imze šana. Vi tađoker mzoete čtiati bez porlbema čak i ako je na srtanome jzeiku.”

Thumbnail

Jeste li čuli za pojam tipoglikemija? To je pseudonaučna konstrukcija koja je nastala poslije jednog pisma upućenog New Scientistu, a riječ je o anomaliji mozga da prepozna, a zatim i pročita riječi u kojima su slova ispremetana. Ako možete pročitati ovaj tekst u fotografiji ispod i vi ste ‘tipoglikemični’.

Tipoglikemija je šaljivi naziv za ‘poremećaj’ mozga da pročita riječi, u kojima slova nisu napisana ispravnim redoslijedom ili čak neka i nedostaju. Javlja se iz razloga što je mozak, kao najsloženiji ljudski organ sposoban izvoditi komplikovane radnje, među koje se može ubrojiti i mogućnost da na riječi gleda u vidu cjeline, a ne slovo po slovo.

Dovoljno je zadržati prvo i posljednje slovo u izrazu, a ostala se mogu ispremetati kakogod i biće ih opet relativno jednostavno pročitati.

Velika gužva na izlazu iz BiH, čeka se oko jednog časa VIDEO

Previous article

JEDNOGLASNO UZVIKNULI DA Tokom kolektivnog vjenčanja mladenci plesali, pa opleli KOLCE (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin