MagazinZdravlje

Ako noću često idete u WC, verovatno imate ozbiljan zdravstveni problem koji odmah morate da rešite

0

Učestalo mokrenje pogotovo ono koje se javlja noću može da bude signal opasnih organiskih oboljenja. Zbog toga je važno da na vreme prepoznate ovu pojavu i da odete kod lekara kako ne bi došlo do komplikacija.

Kako da prepoznate problem?

Ako se i vi budite noću i idete do toaleta, pre svega je potrebno da razlučite šta je povećan broj mokrenje zbog drugih razloga od samih uzroka koji iniciraju potrebu noćnog mokrenja. Možete mokriti češće na primer zbog lošeg sna, buđenja, zbog partnerovog ometanja ili hrkanja ili nekog drugog razloga koji nema veze s mokraćnom bešikom.

Dugi niz godina je noćno mokrenje bilo vezano prvenstveno za bolest prostate, dakle samo za mušku populaciju. Danas znamo da je taj simptom prisutan isto tako i kod žena. U grupi bolesnika starijih od 45 godina nikturija se susreće u 11-31 odsto ispitanika, jednako je česta u oba pola i u pozitivnoj korelaciji je s godinama.

Foto-ilustracija: Profimedia

Uzroci problema

Uzroci noćnog mokrenja su višestruki. Neki od njih spadaju u područje urologije pa tako uzrok može da bude uvećana prostata, ali i mnoge druge bolesti i stanja. To je promenilo uvreženo mišljenje da je noćno mokrenje isključivo posedica bolesti prostate, jer previše aktivna mokraćna bešika jednako može da uzrokuje nikturiju.

Dakle, osim organskih i funkcijskih uroloških bolesti uzrok mogu da budu i šećerna bolest, popuštanje srčane funkcije sa zadržavanjem tečnosti, sindrom apneje u snu, poremećaj izlučivanja antidiuretskog hormona i neki drugi endokrini poremećaji, neke neurološke i bubrežne bolesti itd.

Svi ti poremećaji mogu da se manifestuju i danju kao učestalo mokrenje koje ne predstavlja veći problem, ali to isto mokrenje tokom noći dovodi do poremećaja kvaliteta života i sna.

Koliko urina izmokrite?

Mora se razlikovati noćna poliurija (izlučivanje prevelike količine urina noću). Pod njom se podrazumeva stanje kada bolesnik noću izmokri preko 30 odsto ukupne diureze (količina mokraće izlučena u 24 sata), ali bez obzira na broj noćnih mokrenja. Dakle, kod noćne poliurije nije bitan broj mokrenja nego količina izlučenog urina.

Foto-ilustracija: Profimedia

Manje lučenje antidiuretičkog hormona

Učestalost noćnog mokrenja je povezana s godinama. Kod starijih osoba oba pola prirodni proces starenja dovodi do češće izražene nikturije. Naime, generalizovani proces izražene ateroskleroze u posebnom području karličnih krvnih sudova dovodi do posledične ishemije (nedostatak kiseonika) što može da dovede do promena u građi i funkciji same mokraćne bešike, Pored toga sa godinama dolazi i do prirodnog smanjenja lučenja antidiuretičkoga hormona.

Ovaj hormon pomaže bubrezima da kontrolišu nivo tečnosti, odnosno što manje hormona telo proizvodi to je potreba za mokrenjem češća. Prirodno smanjenje stvaranja hormona počinje oko 40. godine starosti, a posledice se osete tek 10 ili 20 godina kasnije.

Pijete puno tečnosti pre spavanja

Određene navike i ponašanja takođe mogu da utiču na povećanje izražene nikturije. Unos većih količina tečnosti pre spavanja povećava protok kroz bubrege i stvaranje veće količine mokraće što dovodi do nakupljanja urina u mokraćnoj bešici i stvaranja pritiska koji uslovljava potrebu za mokrenjem.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

ZABAVNO U ZVEZDAMA GRANDA Ovako su članovi žirija pričali o Bosancu prije odlaska na operaciju

Previous article

Auto test: Dacia Duster – prava stvar na pravom mestu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin