MagazinSvaštara

Ako vaš bojler zvuči ovako – MOŽE DA VAS UBIJE

0
Da li isključujete bojler pre nego što uđete u kadu? Evo kada je to opasno
Hitna pomoć, bojler, devojka se kupa, kupanje
Foto-ilustracija: e-stock.us/Miloš Rafailović, pixabay.com

Bojler je, pored promaje, stvar koja kod Srba izaziva neviđenu fobiju. A osvrćući se na smrt mladog Nikole (18) iz Niša, koga je ubila struja dok se tuširao, ovaj strah nije neopravdan.

Poznato je da bojler može, u slučaju eksplozije, teško da vas povredi ili ubije.

Prema rečima stručnjaka, bojler eksplodira usled neispravnosti. Onaj koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati, čak i ako se ne održava u besprekornom stanju, budući da ima tri vrste zaštite. Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost.

U slučaju nekontrolisanog grejanja vode, koje se može prepoznati po zujanju i ključanju vode, koje se čuje iz bojlera, prvo što treba da uradite je da prekinete dovod struje, utoliko  i na termometru vidite previsoku temperaturu, pod uslovom da je i on tačan.

Foto: amazon.com

Foto: amazon.com

Struju možete da isključite i preko prekidaču koji napaja bojler. U slučaju da takvog prekidača nema isključite osigurač na koji je povezan bojler, a ako imate ugrađenu fid sklopku, njenim aktiviranjem isključujete kompletnu struju u stanu, što je najbezbednije.

S obzirom na to da je bojler sud pod pritiskom i naponom u kom ima vode, najpametnije je da ga isključujete dok se kupate ili tuširate.

Foto: A. Nalbantjan

Foto: A. Nalbantjan

Ukoliko je bojler potpuno ispravan (nema ogoljenih žica koje vire, ne curi voda koja je u dodiru sa nekom od njih i slično) i ako je uzemljenje dobro urađeno, onda je savršeno bezbedno ostaviti bojler uključen, ali to uglavnom nije slučaj u našim domaćinstvima.

Do strujnog udara dolazi ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje.

Kad se vrši tehnički prijem zgrade ili kuće, praksa je da se uvek posebnim uređajima kontroliše uzemljenje. Ako je uzemljenje dobro, kad grejač probije masu, izbiju osigurač ili sklopka i onda dolazi do nestanka struje u bojleru.

Printskrin: Youtube/EcosVitez

Printskrin: Youtube/EcosVitez

Ipak, stručnjaci savetujuju da se uvek, bez obzira na to da li je uzemljenje dobro ili ne, bojler ugasi pre ulaska u kadu!

(Telegraf.rs)

Tramp prepušta Srbiju Putinu

Previous article

BUGARSKI SCENARIO Kako se plivanje za časni krst u fontani pretvorilo u URNEBESNU TUČU (VIDEO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin