NovostiSvijet

Aljaska i Havaji traže samostalnost

0

Predstavnici domorodačkog stanovništva Aljaske i Havaja obratili su se UN sa molbom da se razmotri pitanje nezakonite aneksije njihove teritorije od strane vlasti SAD u okviru Savjeta UN koji će biti održan 11. maja i zatražili da im se da pravo na samoopredjeljenje i održavanje referenduma.

ujedinjene-nacije

Prema saopštenju, objavljenom danas na zasjedanju UN u Ženevi, teritorije Aljaske i Havaja 1959. godine progutale su Sjedinjene Države prevarom i namjernim kršenjem mandata i principa UN i procesa samoopredjeljenja“. Kako prenosi agencija Tas, stanovnici ove dvije savezne američke države pozvali su UN da „isprave grešku“ i mirnim putem organizuju održavanje referenduma na Aljasci i Havajima.

„Oni uzimaju našu zemlju i u ogromnim količinama eksploatišu mineralne resurse, nanoseći štetu okolini. Smatramo da nam Rusi mogu pomoći. Godine 2017. navršiće se 150 godina od vremena kad je Rusija Americi prodala Aljasku. Kada bismo mogli, radeći sa Rusijom, da predočimo istinu o tome šta se zaista desilo u istoriji i promijenimo iskrivljenu koncepciju o Aljasci i našim narodima, mislim da bi to bio dobar način da se ispravi situacija“, izjavio je predstavnik Aljaske u formiranoj radnoj grupi „Alijansa Aljaska-Havaji za samoopredjeljenje“ Ronald Barns.

„Naša kultura se guši. Politika SAD je usmjerena ne samo protiv naše kulture, već i cijele planete, jer se na Havajima nalazi vojna baza Perl Harbor. U vrijeme vojnih vježbi, oni zagađuju našu zemlju i vodu. Od toga se razboljevaju ljudi. To predstavlja zloupotrebu naše zemlje i naroda. Mi ne želimo da budemo dio vojne mašine“, dodao je predstavnik Havajaca Leon Siu.

Novosti

Završena akcija u Kumanovu, razbijena teroristička grupa VIDEO

Previous article

Android M stiže 28. maja!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti