MagazinZanimljivosti

Alkatraz: Najpoznatiji zatvor svih vremena

0

Alkatraz je ostrvo koje se nalazi u sredini zaliva San Franciska u Kaliforniji, sa površinom od 90 hiljada kvadratnih metara. Od sredine tridesetih godina 20. vijeka pa sve do ukidanja zatvora 1963. godine, Alkatraz je bio najočuvaniji i najsigurniji zatvor u Americi. Donosimo vam neke zanimljive činjenice vezane za ovo ostrvo. 

Alcatraz_Island_photo_D_Ramey_Logan-740x431

Ostrvo je dobilo ime 1775. godine nakon što je do njega doplovio španski istraživač Huan Manuel de Ajala. Smatra se da je upravo on nazvao ovo ostrvo – ostrvom pelikana (La isla de los Alcatraces).

Alkatraz je bio prvi vojni zatvor u kojem su se odsluživale dugotrajne kazne. Zatvorenici su bili podijeljeni po razredima, zavisno od težine kazne. Jedan od prvih zatvorenika ovog zatvora bio je američki gangster Al Kapone. Uhapšen je 1931. godine zbog utaje poreza. Trebao je služiti 11 godina kazne i nije smio imati nikakav kontakt na spoljnim svijetom. U takvim uslovima je počeo gubiti razum. Zbog poodmalkog stadijuma sifilisa završio je u Baltimorskoj mentalnoj bolnici.

Alkatraz-unutrasnjost1

U istoriji Alkatraza zabilježeno je da je 36 zatvorenika pokušalo pobjeći. Njih 23 je uhvaćeno, šestorica su ubijena za vrijeme bijega, a dvojica su se utopila.  Za preostalih pet zatvorenika se smatra da nikada nisu uspjeli doći do kopna. Najpoznatije bjekstvo odigralo se 1962. godine kada su Frenk Moris i braća Džon i Klarens Anglin uspjeli pobjeći iz svojih ćelija. Nedaleko od San Franciska je pronađeno mrtvo tijelo za koje se pretpostavljalo da pripada nekom od pomenutih zatvorenika, ali njegova identifikacija je bila nemoguća. Frenk i braća Anglin su proglašeni nestalim.

Alvin Jezivi Karpis se najduže zadržao u Alkatrazu. Čak 26 godina.

alvin

Robert Straud za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne postao je stručnjak za ornitologiju. Postao je poznat kao Ptičar iz Alkatraza. Živio je na Aljasci kao makro, gdje je ubio jednog barmena koji je napao njegovu prostitutku. Osuđen je na 12 godina zatvora. Godine 1916. ubio je stražara, pa je zbog toga osuđen na vješanje. Pomilovan je, ali je osuđen na doživotnu robiju u izolaciji. U to vrijeme, Straud je razvio interes za ptice. Imao ih je preko 300 u svojoj ćeliji, ali pošto je koristio ornitološku opremu kako bi proizvodio alkohol, premješten je u Alkatraz. Tamo mu nije bilo dozvoljeno da se bavi svojim hobijem.

Ispod Alkatraza su istraživači otkrili ostatke stare vojne tvrđave, davno uništene u prošlosti.

Alkatraz se smatra jednim od najukletijih mjesta u Americi. Prema istoričarima, tu su pronađeni ostaci ljudi, a i tu se nekada nalazilo indijansko groblje. Prema nekim piscima, skoro svaki funkcioner koji je tamo služio, često je primjećivao nešto neobično.

Mnogi zatvorenici su proglašeni ludima nakon puštanja iz zatvora, pošto su tvrdili da su čuli i vidjeli bizarne stvari. Neke ćelije su se smatrale ukletim i bile su namijenjene najgorim zločincima.

D-blok

Zatvor je prestao sa radom samo godinu dana nakon velikog bjega iz 1962. godine. Šest godina nakon što je zatvoren, grupa Indijanaca je ponudila otkup ostrva za 24 dolara.

San Francisko od 1981. godine održava trialon pod nazivom Bjekstvo iz Alkatraza. Ova sportska manifestacija okuplja stotine ljudi sa svih strana svijeta.

 

Izvor: Kafenisanje.rs

Facebook grupa Harpun ugašena zbog ismijavanja punijih djevojaka

Previous article

Kako zvuči Wi-Fi

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin