NovostiRS/BiH

Ambasada Ukrajine u BiH: Dodikove izjave su neprijateljske

0

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini izjave predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i novoizabranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nazvala je neprijateljskim, ocjenjujući da one mogu zadati štetu odnosima dviju prijateljskih država, kao i autoritetu BiH u okviru međunarodne zajednice.

Kako su iz Ambasade podsjetili u saopštenju, bh. mediji objavili su izjavu Dodika “o njegovoj namjeri iznošenja inicijative o priznavanju teritorije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolj dijelom Ruske Federacije”.

Dodik je, kako se dalje navodi u saopštenju, takođe kazao da smatra “referendum” o pripajanju privremeno okupiranog od Ruske Federacije ukrajinskog poluostrva Krim i grada Sevastopolj, legitimnim i demokratskim, “u skladu s ustavom i međunarodnim pravom i poveljom Ujedinjenih nacija o pravu naroda na samoopredjeljenje”.

“Ovakve izjave potpuno su protivrječne ocjenama koje su dali krimskom referendumu, nezavisnosti Krima i njegovom pripajanju Ruskoj Federaciji Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i međunarodna zajednica”, rečeno je u saopštenju ukrajinske ambasade.

Istakli su da se Ukrajina i međunarodna zajednica pridržavaju stava da “referendum” i njegove posljedice nisu legitimni jer su realizovani tokom vojne agresije Rusije protiv Ukrajine uz kršenje Ustava Ukrajine, Ustava Autonomne Republike Krim, Povelje UN-a i međunarodnog prava koje štiti suverenitet i teritorijalni integritet postojećih država.

Neophodno je, naglasili su u saopštenju iz Ambasade Ukrajine u BiH, imati u vidu da bilo koja podrška kršenju međunarodnog prava, agresiji i separatizmu može imati snažan negativni utiecaj na mir i stabilnost i na Balkanu.

fena

Incko nakon izbora: Nije realno da će Dodik ostvariti svoj separatistički cilj

Previous article

PSŽ-u prijeti raskol: Nejmar i Mbape okrenuli leđa Kavaniju

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti