Svijet

Američka vojska dobija nove avione F-35

0

Odbor za oružane snage američkog Senata danas je predstavio nacrt 750 milijardi vrijednog proračuna za odbrambenu politiku kojim bi se odobrila nabavja novih aviona Lockheed Martin F-35 za američku vojsku te bi se ukinulo partnerstvo s Turskom u programu proizvodnje, ako Ankara ustraje na kupovini ruskog sistema protiv projektila.

Donald Tramp je u martu zatražio 750 milijardi dolara za odbranu, što je iznos koji uključuje više novca za izgradnju brodova i kupovinu aviona.

U idućim nedjeljama će Odbor za oružane snage Predstavničkog doma, koji je pod kontrolom demokrata, predstaviti svoju verziju Zakona o odobrenju  za nacionalnu odbranu (NDAA), a ta verzija se, prije usvajanja, mora uskladiti s verzijom Senata s republikanskom većinom.

Ove godine, prema verziji Senata, zakon će odobriti sredstva za osam borbenih aviona F-15X jer postaje sve skuplje održavanje trenutne zastarjele flote od 234 aviona.

Kompanija Boeing bi mogla potencijalno sagraditi 80 ili više aviona za američko vazduhoplovstvo.

Nekoliko odredaba je povezano s kineskom prijetnjom, uključujući strožije izvještavanje o kineskom program kreditiranja u okviru inicijative “Jedan pojas jedan put”.

Takođe se zahtijeva stvaranje popisa kineskih institucija i kompanija povezanih s vojskom, kako bi se popis koristio za provjeravanje prijava za vize kineskih studenata i naučnika.

agencije

Davidović u PRNJAVORU: Vlada Srpske stvara uslove za bolju budućnost

Previous article

RIJEŠIO DA GOVORI O DETALJIMA RAZVODA Evo šta je sve Darko Lazić OSTAVIO Ani Sević

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Svijet