Društvo

AMERIČKI AMBASADOR ODAO PRIZNANJE ČETNICIMA “Srpski i američki vojnici izveli najveću spasilačku operaciju” (FOTO)

0

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot odao je počast pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini Draže Mihailovića koji su prije 75 godina učestvovali u akciji spasavanja savezničkih pilota iza neprijatelskih linija, na prostoru Srbije.

– Spasivši više od 500 avijatičara iz sedam zemalja, uz veliki rizik po sopstvene živote i živote svojih porodica, srpski i američki heroji uspjeli su da izvedu najveću spasilačku operaciju u modernoj istoriji – napisao je Skot na Tviteru.

Ambassador Kyle Scott

@usambserbia

Imam čast da večeras u svom domu ugostim @avucic koji nam se pridružio kako bi odali počast saveznicima iz , Srbima i Amerikancima koji su 1944. godine bili deo @SpiritAmerica

View image on Twitter

Ambassador Kyle Scott

@usambserbia

Spasivši više od 500 avijatičara iz sedam zemalja, uz veliki rizik po sopstvene živote i živote svojih porodica, srpski i američki heroji uspeli su da izvedu najveću spasilačku operaciju u modernoj istoriji. @SpiritAmerica

View image on Twitter
1,611 people are talking about this

Doduše, ambasador nije lično pomenuo tadašnjeg komendatna Jugoslovenske vojske i vođu Četničkog pokreta Dražu Mihailovića, ali je uz ovaj tvit objavio istorijsku fotografiju na kojoj se vidi i Mihailović. Tviteraši mu to nisu oprostili, kao ni srpsko – američke odnose iz devedesetih, naročito NATO bombardovanje Kosova 1999.

– Nije najstrašnije što su naši preci zadužili nezahvalnike, već je velika nesreća sto su spasavali ubice, dušmane i zlotvore – glasi jedan od komentara, dok drugi poručuju: To smo tada, ali nećemo opet!

– Te spasioce ste pustili niz vodu, a poslali nam komunističku čizmu koja nas gazi po vratu još uvijek – napisao je jedan od tviteraša.

Skot se misije Halijard (Vazdušni most) prisjetio u društvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Zajedno se sjećamo Operacije Halijard, jednog od simbola srpsko – američkog savezništva – prije 75 godina je hrabri narod male Srbije spasio više od 500 američkih i savezničkih vazduhoplovaca, u najvećoj akciji te vrste u Drugom svjetskom ratu – napisao je Vučić.

View image on TwitterView image on Twitter

Александар Вучић

@predsednikrs

Заједно се сећамо Операције Халијард, једног од симбола српско-америчког савезништва – пре 75 година је храбри народ мале Србије спасио више од 500 америчких и савезничких ваздухопловаца, у највећој акцији те врсте у Другом светском рату.

158 people are talking about this

Operacija Vazdušni most je najveća akcija spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svjetskom ratu. Spasavanje savezničkih pilota izvedeno je od strane avijacije SAD u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića. Četnici su na taj način spasili više od 500 savezničkih pilota, koje su Nijemci oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aorodroma u selu Pranjani 1944. godine. Operacija Vazdušni most smatra se za jednu od najuspješnijih spasilačkih misija iza neprijateljski linija u istoriji ratova.

Foto: MZWELE/EPA

Sa jačanjem savezničke bombarderske ofanzive protiv Osovine, sve veći bro vazduhoplovaca ostajao je iza neprijateljskih linija usljed prinudnog spuštanja iz oštećenih aviona. Zbog toga je na osnovu naređenja generala Ikera od 24. jula 1944. osnovana Jedinica za spasavanje vazduhoplovnih posada koja je evakuisala ukupno 5.700 američkih pilota. Prema podacima sa Vikipedije, najviše njih evakuisano je iz Jugoslavije.

Predsjednik SAD Hari Truman 29. marta 1948. godine posthumno je odlikovao generala Mihailovića najvišim ordenom SAD – Legijom za zasluge.

srpskainfo.com

Crnogorski glumac vrijeđao Srbe: Izdajnici, poturice, smećari

Previous article

Autoput BG-Niš: BJEŽAO OD POLICIJE, PA UDARIO U AUTOBUS U nesreći na auto-putu povrijeđeno PET OSOBA

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Društvo