Novosti

"Amerika će biti spremna da preuzme vođstvo na globalnoj sceni"

0VILMINGTON – Noizabrani američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da će SAD biti spremne da ponovo preuzmu vođstvo na globalnoj sceni.

Izjava Bajdena predstavlja najavu promjene u odnosu na jednostranu politiku odlazećeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

Bajden je obećao da će sarađivati sa saveznicima Vašingtona.

On je tokom predstavljanja svoje spoljne politike u rodnom gradu Vilmingtonu rekao da namjerava da udalji SAD od politike “Amerika prije svih”, koju je zastupao Tramp.

Bajden je istakao da će njegov tim zastupati “stari stav i nepromijenjene navike” u pristupu ostatku svijeta.

“To je tim koji pokazuje da se Amerika vratila, spremna da vodi svijet, a ne da se povlači iz njega, da je spremna da se suoči s našim neprijateljima i da ne odbija naše saveznike, spremna da se zauzme za naše vrijednosti”, poručio je Bajden.

Bajden je rekao da su ga pozivi oko 20 svjetskih lidera iznenadili time “koliko se lideri raduju što će SAD ponovo preuzeti istorijsku ulogu globalnog lidera preko Tihog i Atlantskog okeana i širom svijeta”.

“Tako istinski održavamo Ameriku bezbjednom bez uključivanja u bespotrebne vojne sukobe”, istakao je izabrani predsjednik SAD.

Tramp je ranije danas odobrio federalnim agencijama da počnu saradnju sa budućom administracijom izabranog predsjednika DŽozefa Bajdena, a time i prenos vlasti, iako sedmicama odbija da prizna poraz na izborima.

Bajden: Zadovoljan sam što su nam dozvolili prenos vlasti

Izabrani predsjednik SAD Džo Bajden rekao je da je zadovoljan da je njegovoj administraciji zvanično dozvoljeno da počne prenos vlasti u procesu formiranje nove vlade, prenio je AP.

Bajden se obratio javnosti danas u Vilmingtonu, u državi Delaver.

“Trancizija vlasti će omogućiti mom timu da se pripremi za izazove koji su pred nama, u procesu prebacivanja vlasti sa Trampove administracije na moju”, rekao je Bajden.

Bajdenu je državna agencija za opšte poslove potvrdila da je pobjednik izbora u SAD, što omogućuje njegovom timu pristup federalnim službama i ministarstvu pravde, kako bi se otklonile eventualne bezbjednosne prijetnje.Čović: Inckovi izvještaji su površni i ne prezentiraju stvarnu sliku BiH

Previous article

Bez struje Krmine i Rekavice

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Novosti