BalkanNovosti

Analitičari: Albanci počeli stvaranje svoje treće države na Balkanu

0

Albanci su krenuli u stvaranje svoje treće države na Balkanu, ocijenjuju analitičari za TV Pink.

“Zaev je spreman da im da puno, ne razmišljajući o budućnosti države. Albanski separatizam je dobio krila puštanjem Ramuša Haradinaja na slobodu. Oni su spremni i na rat, a makedonski narod, kao nijedan drugi u svetu, ne želi da gleda kako mu država propada. Ako se dopusti da Albanci lome stvari, slomiće se i Makedonija”, smatra Andelković.

Stručnjak za bezbjednost Srđan Perišić smatra da su Albanci krenuli u stvaranje treće albanske države, a imaju podržku Zapada i NATO-a, inače se ne bi ni usudili na takav korak.

“Zapad ih je percepirao kao svoj glavni faktor. Svedoci smo sukoba i nasilja u Makedoniji, jer je nekima stalo samo do funkcija i novca”, smatra Perišić.

Kako je istakao, Albanija želi intervenciju Zapada, ali samo ako je u njihovu korist. Oni nastoje da konfliktnom politikom privuku Zapad da tako i reaguje.

“Za ovaj konflikt odgovorni su EU i Brisel”, smatra Perišić.

Analitičar Toni Naumovski smatra da Makedonija nakon ovoga neće biti ista, jer su izabrana dva premijera, jedan legalni i jedan nelegalni ministar, a da, kako je rekao, državni udar uništava samu državu.

“Ovo po svim osnovama ruši Republiku Makedoniju i šokiran sam jer sam se nadao da ce članovi nekih partija imati barem trunku razuma”, smatra Naumovski, dodajući da će se ovi incidenti nastaviti, ako se ne uvede vanredno stanje.

On, kako je istakao, očekuje da bude uvedeno vanredno stanje, čime bi se situacija stabilizovala.

tanjug

Konkurenti, poklonite se pred novim kraljem moćnih limuzina

Previous article

Mama nam je umrla, možete li se brinuti za nas: Petogodišnjak spasio dvomjesečnu sestru

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan