BalkanNovosti

Antić: Opravdana američka objava rata džihadistima

0

Antić upozorava da ne treba ispustiti iz vida ni one koji su inspirisani džihadističkom ideologijom, a koji zbog drugačijih okolnosti, uz nešto veću mimikriju, nemaju za sada otvorenu terorističku metodologiju, ali imaju iste džihadističke ciljeve.

“Oni su tempirana bomba i tu ne treba imati iluzija”, naveo je Antić u autorskom tekstu za “Politiku”.

On ističe da i Srbiji treba da bude jasno da, kako u regionu, tako i u njoj postoji podjela između čestitog islama od terorističkog džihadističkog.

“Prepoznati rađanje ideologije zla i jasno odvojiti čestiti islam od terorističkog, odnosno džihadističkog islama jeste zadatak od najveće važnosti”, naveo je Antić.

On je podsjetio da je do danas bilo različitih terorističkih organizacija širom planete, ali sada je pouzdano najopasniji džihadizam, oličen kako u čečenskom džihadizmu, tako i u “Al kaidi”, “Boho haramu” i “Idilu”.

Antić navodi da bi novi veliki sukob između dvije sile, Rusije i Amerike, džihadisti jedva dočekali kao odlučujući podstrek za pobjedu džihada.

On je dodao da se savremeni teroristi najlakše prepoznaju tako što direktno krše odredbe ženevskih i haških konvencija i što ne priznaju međunarodni pravni poredak, a najčešće nikakav drugi poredak do svoj.

Antić podsjeća da se džihadistički islam prepoznaje po nepromjenjivim strateškim ciljevima – oslobođenje zemalja od nevjernika, ujedinjenje svih muslimana u jedinstvenu državu i stvaranje kalifata, na čijem čelu je kalif.

Antić napominje i da su džihadisti bili saveznici Hitlera i Musolinija, što nije bilo slučajno, zbog ideje “jedan narod, jedna vjera, jedan vođa”.

Mitrović: Traganje za tijelima Srba igranje “mačke i miša”

Previous article

Nema opasnosti od izlivanja velikih rijeka

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan