NovostiRS/BiH

Baka Vida već 21 godinu plete priglavke: Prodala hiljade pari

0

Mnogo Banjalučana zna osamdesetčetvorogodišnju baku Vidu Kovačević, koja je zbog ratnih dešavanja s porodicom bila primorana da izbjegne iz Tomine kod Sanskog Mosta.

Znak raspoznavanja su, naravno, priglavci koje ova krepka i nenametljiva starica već 21 godinu plete i prodaje na ulicama grada.

Kaže da ima penziju, ali da voli da radi, jer joj je dosadno sjediti. Nekada, u “Titino doba”, bila je domaćica i držala veliko blago (stoku), ovce, tuke, guske, kokoši…

– Nudeći ove priglavke po kafićima, brzo mi prođe dan. Ima ljudi koji kupuju. Proda se. Penzija je mala i ako šta zaradim od ovoga, ja to dam unučadima. Uz ostale obaveze, uspijevam da ispletem jedan par priglavaka dnevno – otkriva baka Vida.

baka vida 44

Ona nema preciznu evidenciju koliko priglavaka je isplela i prodala u Banjaluci, ali se priča po gradu da su u pitanju na hiljade pari.

– Zdravlje mi je za sada dobro. Odlično vidim i to mi je važno da bi i dalje mogla da pletem. A i hodam bez problema. Ne boli me još ništa. Dnevno pređem dosta kilometara – kaže baka.

Kovačevićeva navodi da kao podstanar živi sa sinom i unučadima, te da joj je suprug preminuo kada su izbjegli.

– Jedan sin mi je umro godinu dana prije nego što će se zaratiti. Imao je 32 godine… Ipak, živi se. Veseli me četvoro unučadi, a i to što sam postala prabaka, imam dvoje praunučadi -poručuje Kovačevićeva, koja par priglavaka prodaje za 10 KM.

Nada se da će Banjalučani i turisti nastaviti da kupuju njene rukotvorine od vune jer „priglavak glavu čuva“.

(Srpskacafe)

BRAVO ZA JELENU: Kosu poklonila bolesnoj djeci (FOTO)

Previous article

ČUDNOVAT VEŠ Zbog jedne terase, Novosađanima je pošla VODA NA USTA

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti