NovostiRS/BiH

Banjaluka: Infekcije kod djece napunile ambulante

0

Respiratorne infekcije, a najviše akutni bronhitis beba do godinu dana, napunio je Pulmološko odjeljenje Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS, a veliki broj djece je i hospitalizovan.

20160120184212_349013

Majke čija su djeca sa simptomima kašlja, otežanog disanja i povišene temperature upućena na Odjel za pulmologiju s alergologijom KC-a putem društvenih mreža požalile su se da se zbog popunjenosti kapaciteta na ovom, djeca upućuju na druge odjele.

“Pun je odjel male djece i bebica, a mnogi leže na drugim odjeljenjima jer nema mjesta na Pulmologiji. Kažu da nemaju više gdje primati djecu”, napisala je jedna majka na Facebooku.

Iz UKC-a kažu da je broj pacijenata na pomenutoj klinici povećan, ali da kapaciteti zadovoljavaju potrebe.

“Zabilježen je porast broja hospitalizovane djece, a kapaciteti Odjeljenja pulmologije s alergologijom zadovoljavaju potrebe pacijenata”, ističu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Danijela P. kaže da je njenih dvoje djece već duže vrijeme prehlađeno, te da se i pored inhalacija i terapije dugo oporavljaju, a kada ih vodi na kontrolu, satima čekaju na pregled kod pedijatra.

Pored beba i djece, na Klinici za plućne bolesti povećan je broj odraslih pacijenata koji se ljekarima javljaju zbog virusnih i bakterijskih upala respiratornih organa, pogoršanja hroničnog bronhitisa i hronične opstruktivne bolesti pluća, što je, kako navode ljekari, i normalna pojava za ovo doba godine.

Jelena Jović, ljekar opšte prakse, ističe da, porad odgovarajuće terapije i inhalacija, ljekari daju pacijentima i savjete koji uključuju izbjegavanje gužvi, unos što više tečnosti, te redovno provjetravanje prostorija.

Ljekari poručuju da je, pored redovnog pranja ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanja usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, veoma važno često provjetravati prostorije. Upozoravaju da posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama.

nezavisneTuzla: Penzioner izrešetao lihvara

Previous article

Desetogodišnjak na saslušanju zbog slovne greške

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti