NovostiRS/BiH

Banke u RS uduplale zaradu!

0

Svih devet banaka u RS ostvarilo je u prvom kvartalu ove godine dobit koja je u odnosu na isti period lani uduplana i iznosi 21,2 miliona maraka.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo RS, neto dobit banaka ove godine povećana je za 102 odsto u odnosu na prvi kvartal lani kada je bankarski sektor ostvario zaradu od 10,5 miliona KM.

Prihodi banaka imali su neznatan rast od jedan odsto i iznosili su 122,4 miliona KM u prvom kvartalu ove godine, dok su rashodi smanjeni za 10 odsto i iznosili su 98,9 miliona KM, piše“Glas Srpske”.

U strukturi prihoda, operativni prihodi bilježe značajan rast od 16 odsto u odnosu na prvi kvartal lani, dok u strukturi rashoda, poslovni i direktni rashodi bilježe značajan pad od 28 odsto“, kazali su u Agenciji.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović istakao je da su banke, kao i klijenti postali oprezniji pri odobravanju, odnosno podizanju kredita pa se zbog toga i rezervacije i ono što se može smatrati potencijalno lošim plasmanima smanjuje.

Pokušava se održati jedan nivo poslovanja sa manje rizika koji samim tim daje i bolje rezultate. Za razliku od posljednjeg prošlogodišnjeg kvartala, u ovom nemamo gubitaka banaka, što pokazuje da su neke banke smanjile troškove, odnosno racionalizovale poslovanje“, kazao je Pavlović.

Pojasnio je da se banke više orijentišu na kvalitetnije projekte i na građane, koji su najpouzdanije platiše, i da je to jedan od razloga boljeg poslovnog rezultata.

Prema podacima Agencije za bankarstvo, ukupni krediti bankarskog sektora na kraju prvog kvartala iznosili su 4,848 milijardi KM i imali su rast od svega dva odsto u odnosu na kraj 2014. godine. “Krediti pravnih lica iznose 2,9 milijardi KM i imaju stopu rasta od tri odsto u odnosu na kraj 2014. godine, dok krediti fizičkih lica iznose 1,947 milijardi KM i imaju stopu rasta od dva odsto”, naveli su u Agenciji.

Zbog toga, vjerovatno, u strukturi kredita nema mnogo zajmova malim i srednjim preduzećima koji bi trebalo da budu nosioci ekonomskog razvoja u bankarskom sistemu koji je samo krvotok takvih firmi“, naglasio je Pavlović.

Prema podacima Agencije, dospjela potraživanja na kraju prvog kvartala iznosila su 469 miliona KM i čine 9,7 odsto ukupnih kredita. Dospjela potraživanja su zadržala isti nivo u odnosu na prvi kvartal lani, kao i u odnosu na kraj prošle godine.

Prema sektorskoj strukturi, dospjela potraživanja pravnih lica iznose 463 miliona KM i na istom su nivou kao i u prvom tromjesečju 2014, dok kod fizičkih lica dospjela potraživanja iznose 5,9 miliona i bilježe pad od dva odsto.

mondo.baFudbal u kome je nemoguće dati gol

Previous article

ПРЊАВОР: Обавјештење о промјени режима саобраћаја

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti