NovostiRS/BiH

BAR NEŠTO U Srpskoj slabi aktivnost gripa i respiratornih infekcija

0

U desetoj nedjelji ove godine, domovi zdravlja u RS prijavili su 5.344 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripu (ILI) registrovano 1.456.

U bolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljeno je 49 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

U protekloj sedmici, prijavljen je jedan smrtni ishod SARI. U pitanju je osoba srednje životne dobi sa višestrukim teškim komorbiditetima, koji je bio pozitivan na influencu A (bez podtipizacije).

U IJZ kažu da se nalazimo u periodu opadanja aktivnosti respiratornih virusa tipičnih za ovo doba godine, samim tim i virusa gripe.

– Takođe, značajno je učvršćen nadzor nad sve tri vrste infekcija, tako da sve zdravstvene ustanove revnosnije prijavljuju slučajeve ovih grupa infekcija, jer se uvidio značaj sprovođenja ovakve vrste nadzora u RS – kaže načelnica Službe za epidemiologiju u IJZ Nina Rodić Vukmir.

U pomenutoj sedmici testirano je šest SARI i jedan ILI u referentnoj laboratoriji IJZ, od kojih je jedan bio pozitivan na influencu A(H3), a dva uzorka na virus influence B/Victoria. Jedan SARI uzorak je testiran u laboratoriji UKC RS, koji je bio pozitivan na influencu A (bez podtipizacije).

Od početka sezone, od uzetih uzoraka od oboljelih od ovih grupa infekcija u RS, 31,6 odsto je bilo pozitivno na viruse influence.

srpskainfo.com

Žene zbog Kim Kardašijan kupuju tablete za povećanje zadnjice

Previous article

“U Srbiji i Italiji je ratno stanje”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti