Društvo

BEBE DŽINOVI Aleksej je rođen sa 5.290 grama, ali to NIJE NIŠTA u odnosu na OVU DJEVOJČICU

0

Kristina Tasić Stojanović prije nekoliko dana je u vranjskom porodilištu na svijet donijela pravog “malog džina”, bebu Alekseja teškog 5,290 kilograma. Međutim, iako ni najstarije babice i doktori iz ovog porodilišta ne pamte sličnu situaciju, a Aleksej je ponio titulu najkrupnije bebe sa juga Srbije, u drugim srpskim porodilištima rađale su se i znatno teže bebe.

Iako su djevojčice na rođenju uglavnom sitnije od dječaka, jedna Mila, koja je na svijet došla 11. marta prošle godine u porodilištu KBC “Zvezdara”, može da parira Alekseju, jer je na rođenju takođe imala 5.290 grama. Ovakav prizor je za akušere ovog porodilišta rijetkost jer se, kako su tada istakli, “među hiljadama beba rodi tek nekoliko koje su teže od četiri kilograma”.

Javnost je zapamtila i Teodoru Maksimović iz Šapca koja je sa svojih 5.600 grama bila četvrta “divovska” beba i šampionka svoje porodice. Prethodne tri bebe Maksimovića na rođenju su bile teške 5.250, 4.200 i 5.500 grama.

Ipak, apsolutni rekord u srpskim porodilištima postavila je beba rođena prije 32 godine u GAK “Narodni front” u Beogradu, koja je bila teška 7,5 kilograma. Iako se krupne bebe najčešće rađaju carskim rezom, ova djevojčica rođena je prirodnim putem.

Ultrazvuk je tih godina tek bio u povoju, rezolucija je bila slaba, ali su doktori procijenili da bi beba trebalo da bude krupnija i da ima između 5.500 i 6.000 grama. Svi su bili u šoku kada je na svijet stigla djevojčica teška više od sedam kilogama.

Svake godine u GAK “Narodni front” rodi se od osam do 8,5 odsto djece koja imaju tjelesnu masu iznad 4.000 grama, od čega se oko tri odsto beba kvalifikuje kao hipertrofično, odnosno natprosječno krupno.

– Djeca od 3.000 do 3.500 grama mogu biti hipertrofična, odnosno krupna, ukoliko su prijevremeno rođena, jer bi srazmjerno svojoj zrelosti trebalo da budu sitnija. Među krupnom djecom ima i konstitucionalno krupne djece, koja su naslijedila svoje visoke i krupne roditelje. Takva deca ne nose posebne rizike za budući život, a njihovo rađanje i adaptacija obično proteknu bez komplikacija – objašnjava za Blic dr Tanja Lazić Mitrović.

Krupne bebe, ipak, ne stižu bez komplikacija. Ukoliko je beba natprosječno velika, javlja se sumnja da može doći do pojave gestacijskog dijabetesa, odnosno šećerne bolesti koja se prvi put javlja u trudnoći, a prestaje sa njenim završetkom.

Vrlo često se dešava da “bebe rekorderi” narastu više nego što je normalno zbog metaboličkih poremećaja majke, te osim u prvim danima od dolaska na svijet, mogu da budu krhkog zdravlja i u odraslom dobu, te ih nerijetko zovu i “džinovi na staklenim nogama”.

Takva djeca mogu da imaju probleme sa disanjem, čak i ukoliko su rođena na vrijeme, te je bitno da u prvim danima imaju intenzivan nadzor. Kako navodi dr Lazić Mitrović, “vrlo često se sama priroda potrudi da ‘bebe džinovi’ nakon rođenja započnu potpuno zdrav život”.

srpskainfo.com


Notice: Undefined index: HTTP_CF_IPCOUNTRY in /var/www/vhosts/prnjavorski.com/httpdocs/wp-content/themes/prnjavor/library/templates/single/single-footer.php on line 1


Srbin ubijen u Londonu, sumnja se da ga je ubila ljubavnica iz Litvanije

Previous article

UEFA ne prašta, Siti izbačen na dvije sezone iz Lige šampiona!

Next article

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *