MagazinZdravlje

Biljka koja čuva kuću, ali je i lijek za mnoga oboljenja

0

Prema narodnom vjerovanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, udara gromova.

Čuvarkuća – ovako su je nazvali stari Grci i Rimljani koji su njen sok koristili za zaštitu drugih biljaka od štetočina i gusjenica.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka koja može da naraste i do 30 centimetara. Što se tiče njenog opstanka u prirodi, veoma dobro podnosi i niske i visoke temperature.

Ono što je ljekovito kod ove biljke je to što ona sadrži jabučnu i mravlju kiselinu. Široko je rasprostranjena u narodnoj medicini, i njoj se prepisuje djelovanje na imunološki sistem i liječenje kancerogenih oboljena.

Čuvarkuću ćete čuti i pod imenom “uhovnik” jer je dobra za ispiranje i eliminisanje viška masnoće iz uha. Pored ovoga može se koristiti za razna oboljena i povrede kože, posjekotina i opekotina. Takođe, sok od ove biljke dugo se koristi i za otklanjanje kurjih očiju i bradavica.

Upala uha

Za upalu uha, iscijedite dvije do tri kapljice soka u uho i ostavite da tečnost djeluje nekoliko minuta, a potom nakrivite glavu dok sok ne iscuri iz ušne šupljine.

Sok od ove biljke kada se ukobinuje sa medom je dobar za upalu uha. Upotrebljava se i u slučajevima napetosti, nervoze i strahova.

Listove čuvarkuće može u blenderu da sameljete, a potom i u plastičnoj posudi da pomješate sa medom (preporučljivo je da miješate drvenom kašikom). Zatim smjesu sipajte u teglu, a teglu obložite aluminijumskom folijom kako svjetlost ne bi doprla do nje. Smjesa neka odstoji u tegli 5 dana. Od šestog dana uzimajte po dvije kašičice i u narednih pola sata nemojte ništa jesti.

(Novosti)Momak i djevojka su se 24 sata grlili na ulici, a na intimno pitanje odgovorili ZAGONETNIM OSMIJEHOM (VIDEO)

Previous article

Evo kako se osjećaju zaraženi omikronom “Kao da te voz pregazi, simptomi traju nekoliko dana”

Next article

You may also like

More in Magazin