Život i stil

BJEŽITE U HLAD Ove promjene mogu nastati u tijelu zbog velikih vrućina

0

o stvaranja topline u tijelu dolazi iz okoline i metabolizma. Otpuštanje topline iz tijela se odvija preko kože, bilo isijavanjem, znojenjem ili prenosom topline kroz tjelesne tečnosti.

Toplotni poremećaji su posljedica kombinacije povećanog unosa i smanjenog otpuštanja topline, a njihovi učinci najčešće se vide kroz dehidraciju.

Vrućine najčešće izazivaju toplotni osip, grčeve iscrpljenost i toplotni udar, piše mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva na Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, piše Večernji list.

Toplotni osip nastaje prekomjernim znojenjem za vrijeme velikih vrućina. Kod njega najbolje će vam pomoći hlađenje mlakom vodom ili visoki hlad. Najčešće se javlja na vratu, preponama i prsima, a bitno je ova područja što je više moguće održavati suvim.

Toplotni grčevi najčešće zahvataju ruke, noge ili stomak, a javljaju se zbog obavljanja težih fizičkih aktivnosti. Najbolje pomaže da prestanete obavljati aktivnosti koje trenutno radite. Potrebno je biti puno tečnosti, a ukoliko grčevi traju preko sat vremena, morali biste se javiti svom ljekaru.

Toplotna iscrpljenost se razvija zbog nedovoljnog unošenja tečnosti, a može se javiti i nekoliko dana nakon izlaganja jakom suncu. Najpodložniji su joj fizički radnici poput poljoprivrednika ili radnika na otvorenom gradilištu. Kod toplotnog udara, najbitnije ga je prepoznati na vrijeme jer u suprotnome može dovesti do težih oštećenja organizma.

Događa se zbog gubitka kontrole organizma nad regulacijom tjelesne temperature i hladnog znoja. Simptomi toplotnog udara su crvena i suva koža, jaka glavobolja, mučnina, ubrzani puls te visoka temperatura tijela.

večernji list

PRIVEDEN MIKI ĐURIČIĆ Završio u policiji zbog fizičkog napada na Suzanu i Nadeždu

Previous article

Voda je eliksir života, verujte svom organizmu!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.