NovostiSvijet

Blijeda slika nekada svjetske velesile: Čime raspolaže Asadova vojska?

0

Nakon što su u subotu rano ujutro američke, britanske i francuske snage udarile na Siriju kombinovanim vazdušnim napadima, kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u kojem su prošle nedjelje desetine ljudi ubijene u Dumi, Rusija je poručila kako napad Zapada neće proći bez posljedica.

Kremlj još uvijek nije vojno odgovorio kako bi zaštitio svog saveznika, dok snage odane režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada nemaju kapacitete za adekvatan odgovor.

Sirijska armija danas je tek blijeda slika one vojske od početka građanskog rata 2011. godine. Zbog visokog nivoa bezbjednosti unutar vojske, podaci o naoružanju su u velikoj mjeri nepoznanica, kao i konkretni podaci o samim gubicima pa je stoga poprilično teško suditi o pravoj snazi regularne sirijske vojske.

Sudeći prema informacijama o trenutnom stanju sirijske armije koji potiču iz više relativno preciznih izvora pojedini vojni analitičari smatraju kako se Asadova vojska za razliku od ostalih arapskih bliskoistočnih vojski pokazala kao tvrd orah te kako bi ona, s obzirom na kapacitete, mogla da pruži otpor određeno vrijeme. Ali taj otpor uveliko zavisi od tempa udara savezničke koalicije s jedne i ruske vojne pomoći s druge strane.

Velika većina tehnike s kojom raspolaže regularna sirijska vojska je sovjetskog porijekla, dok je organizacija i vojna doktrina mješavina zapadne doktrine, posebno francuske te aktuelnih ruskih operativnih principa koje Kremlj u pravilu ne dijeli sa svojim štićenicima.

Koliko je Bašar al Asad ulagao u vojsku najviše govore podaci o gubicima tokom građanskog rata. Tokom sukoba s opozicionim snagama, prema dostupnim podacima, sirijska regularna vojska izgubila je više od 1.500 tenkova te oko 1.100 borbenih vozila tipa BMP-1 te BMP-2.

Uprkos ogromnim gubicima pretpostavlja se kako Asadove snage u svom arsenalu još uvijek raspolažu s gotovo 2.000 operativnih tenkova sovjetske proizvodnje tipa T-55, T-62 te T-72 različitih verzija, a tokom ofanzive na Alep primjećeni su i tenkovi tipa T-90 A i T-90 A/M koje je Rusija isporučila elitnoj sirijskoj mehanizovanoj diviziji, tzv. Tigrovima.

Prisutno je i oko 700 izviđačkih vozila tipa BRDM-2 te oko 2.500 borbenih vozila pješadije sa svojstvima oklopnog transportera i tenka tipa BMP-1 i BMP-2 koja su dizajnirana kako bi odbranila pješadiju od nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja.

Regularna vojska se, takođe, može pohvaliti s 550 oklopnih transportera BTR-50 te s tristotinjak komada BTR-152, BTR-60, BTR-70 i BTR-80/82A.

Što se topništva tiče, vojska odana Asadu raspolaže sa samohotkama 2S9 Nona, 2S1 Gvozdika, 2S3 Akacija te 2S4 Tulipan. U topničkom naoružanju nalaze se i raketni sistemi BM-21 Grad, BM-27 Uragan, TOS-1 BM-30 Smerč te Kajbar kalibra 302 milimetara.

Protivvazdušne snage čini 25 brigada koje imaju modernizovane sovjetske sisteme S-200VE dometa 30 kilometara, potom savremene komplekse tipa Pancir-S1 koji u jednom minutu može gađati 10 ciljeva, a tu si i S-125M Neva-M i Buk-M2.

Za zaštitu od napada s mora za ‘dobrodošlicu’ su namijenjeni protivbrodski kompleksi Bastion kao i rakete Jahont koje su efiaksne do 300 kilometara, ali sudeći prema podacima s terena ti sistemi su ostali nečujni, prenosi “tportal.hr“.

Sirijska ratna mornarica raspolaže s korvetama FS 2 Peća, raketnim čamcima klase Osa, Tir i Žuk te minolovcima i minopolagačima klase Sonja, Natja i Jevgenija, ali i desantnim brodovima među kojima su AX 1 AI Asad te YDT 1 Palmira. Obalnu odbranu čine raketni sistemi AShM P-35, P-15M Termit-R, C-802 i već spomenuti K-300P Bastion. Mornaričko vazduhoplovstvo u svom sastavu ima protivpodmorničke helikoptere Kamov Ka-28 Helix A te Mi-14 Haze.

Sirijsko ratno vazduhoplovstvo je u vrlo lošem stanju budući je u okršajima s opozicionim snagama i Islamskom državom izgubilo stotinjak aparata, dok je ostatak zbog dezerterstva i lošeg održavanja slabo operativan.

Sirijska avijacija ima modernizovane MiG-ove 29 čija je isporuka kasnila zbog isplate Damaska koji je kod ruskog isporučitelja inzistirala na ugradnju francuske avionike, ali većinu lovaca čine Mig-23MLD. Sirija jedino može udariti bombarderima tipa Su-24MK koji su nedavno modernizovani u Rusiji, ali naspram savezničkim lovcima on je u potpunosti inferioran. O desetinama sirijskih MiG-ova 21 i Su-22 ne treba trošiti previše riječi.

Jedan dio analitičara požurio je do zaključka, kao i pred rat u Iraku i Libiji, kako bi saveznički udar na Siriju trebalo da bude sraz američkog i sovjetskog naoružanja. Sada kada je jasno kako se saveznički udar na Siriju ne može smatrati testom efikasnosti vojne tehnike s kojom raspolaže Asad, već srazom vodećih svjetskih velesila i ruskih ‘kanti’ jer ta bliskoistočna država ne raspolaže najmodernijim naoružanjem koje u svom arsenalu raspolaže njena saveznica Rusija.

U suprotnom to bi vjerovatno bila sasvim druga priča.

(Tportal.hr)

Diler iz BiH sam sebe srušio: Prijavio policiji provalu u stan gdje je čuvao drogu

Previous article

“Nema razloga da sada, odjednom, izbacujemo dizelaše”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti