PrnjavorVijesti

Bolja povezanost sa institucijama

0

Udruženje „Romska djevojka – romani ćej“ u Prnjavoru realizovalo je šesnaestomjesečni program “Ukidanje nasilja nad ženama i djevojčicama – provođenje normi, promjena stavova”, čiji je jedan od najvažnijih rezultata postignutih na terenu bolja povezanost institucija i manjinskih i marginalizovanih grupa stanovništva.

Predsjednik ovog udruženja Snježana Mirković u izjavi Srni rekla je da je posebno dobra saradnja ostvarena sa Centrom za socijalni rad u Prnjavoru koji je ponudio da njihovi službenici dolaze dva puta mjesečno u udruženje i korisnicima daju potrebne savjete i informacije.

Кroz realizaciju programa kao najvažniji problemi kod žena identifikovani su slučajevi nasilja u porodici, nemogućnost pronalaska posla, a većina žena istakla je da ne ide redovno na ljekarske kontrole zbog nedostatka novca.

„ I ranije smo nevezano za ovaj program za Romkinje organizovali besplatne ljekarske preglede koji su podrazumijevali ginekološke preglede i ultrazvuk dojke, a sada organizujemo odlazak i na specijalističke preglede. Obezbjedili smo sredstva za pregled pet žena , dok je Zdravstvena ustanova ‘Кuća zdravlja’ u Prnjavoru poklonila još jedan besplatan pregled“ , kaže Mirkovićeva.

Tokom radionica za muškarce najviše pažnje posvećeno je problemima indirektne diskriminacije i slučajevima psihičkog nasilja od strane supružnika.

Mirkovićeva je navela da su u okviru programa dva medijatora radila u romskim zajednicama u Prnjavoru i Vukosavlju.

„Za medijatore smo izabrali ljude koji imaju iskustva i prepoznatljivi su u romskoj zajednici i u instutucijama sa kojima smo sarađivali. Oni su odlazili u romske zajednice, prikupljali podatke o potrebama, problemima sa kojima se Romi susreću u svakodnevnom životu, bili su spona između zajednice i institucija“ , rekla je Mirkovićeva.

U Prnjavoru su organizovane i radionice na kojima su žene informisane o njihovim pravima, oblicima nasilja i diskriminacije, a razgovorima su prisustvovali predstavnici MUP-a i Centra za socijalni rad.

Udruženje „Romska djevojka – romani ćej“ organizovalo je i tri radionice za muškarce.

Program je realizovan od 1. juna 2018. do 30. septembra ove godine.

Realizator projekta na nivou BiH je Udruženje “Bolja budućnost” iz Tuzle sa partnerskim udruženjima “Romska djevojka – romani ćej”iz Prnjavora i „Budi mi prijatelj“ iz Visokog.

SRNA

Jedan film joj je doneo titulu najseksepilnije žene sveta, a danas ova lepotica puni 55 godina

Previous article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Prnjavor