Novosti

Borelj: Nećemo se smiriti dok zapadni Balkan ne bude u EU

0BRISEL – Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj poručio je pred Savjetom bezbjednosti UN da “EU neće mirovati sve dok zemlje Zapadnog Balkna ne budu dio EU”.

“U tom cilju, u potpunosti smo mobilisani da podržimo pomirenje i reforme kao najbolji protivotrov za nacionalističku retoriku”, naveo je Borelj.

On je u govoru najavio da će se sljedeće nedjelju u Briselu, u organizaciji EU, održati novi sastanak dijaloga Beograda i Prištine.

Žosep Borelj je pred SB UN, na sjednici posvećenoj saradnji UN i EU, govorio o ulozi i podršci koju EU daje održanju globalnog mira i bezbjednosti, saradnji sa UN i regionalnim organizacijama.

Zapadni Balkan je naveo među primerima “duboke angažovanosti” EU, gdje su potrebni “hitni rezultati”.

Pored Zapadnog Balkana, Borelj se pomenuo i Belorusiju, Ukrajinu i Bliski Istok.

“Šire gledano, u Evropi ne želimo geostratešku konkurenciju. Želimo mirno, prosperitetno i stabilno susjedstvo, bez takozvanih dugotrajnih sukoba i zona uticaja”, naglasio je Borelj.

On se založio za oživljavanje multilateralizma zasnovanog na međunarodnom pravu i naglasio da EU ostaje posvećana saradnji i prinicipima UN.Nakon roštilja izbio požar, izgorjele dvije kuće

Previous article

Krivokapić: Čuo sam da mi se spremalo hapšenje

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Novosti