DruštvoNovosti

Brčko: Dvije decenije od pogibije Boška Perića Peše

0

Pune dvije decenije Brčaci se na današnji dan sjećaju Boška Perića Peše, junaka odbrambeno otadžbinskog rata u Posavini. Imao je dvadeset i tri godine, kada je svoj život dao u pokušaju da iz zasjede na Majevici na lokalitetu Lisača, oslobodi 72 saborca.

vlcsnap-2015-11-14-20h22m04s54

“Ja u ime svoje porodice, želim da se zahvalim svim ovim dobrim ljudima koji su došli, ne znam po ko zna koji put, da nam, s nama podijele naš bol”, rekla je Senka Perić, Pešina sestra.

O Pešinom junaštvu i čojstvu nadaleko se priča, a o tome najbolje svjedoče njegovi sabroci iz jedinice. Takvog junaka i patriotu, kažu, Majevica, Posavina i Semberija nikad nisu imale. Ratni komadant Prve posavske brigade Milorad Kutlešić za svog vojnika Pešu kaže da je bio Obilić nad Obilićima.

“Peša nije morao ići tada na Majevicu, ali je Peša iz svog osjećanja, iz svog patriotizma naterao mene kao komadanta brigade da odemo na Majevicu ,da pokuša osloboditi Srbe”, rekao je Milorad Kutlešić, ratni komadanat Prve Posavske brigade.

Pešin grob je mjesto gdje se okupe svake godine na današnji dan, ne samo njegovi saborci već i rodbina i prijatelji kako bi odali počast ovom srpskom vitezu. Borci koji su preživjeli rat danas se pored Pešinog groba slažu u jednom da žive na margini društva.

ATV

Državni tužilac iz Pariza: Poginulo 129, ranjeno 352 ljudi

Previous article

Obećanje palo u vodu, profesorka još čeka zaostale plate

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Društvo