BalkanNovosti

Brisel se /ne/će miješati u “Južni tok”

0

Marlen Holcner, portparol komesara EU za energetiku Gintera Etingera, izjavila je da s obzirom na to da Srbija nije član EU od nje ne može da se traži da suspenduje izgradnju “Južnog toka” kao što je urađeno u slučaju Bugarske.

Reagujući na najavu “Gasproma” da će izgradnja dionice kroz Srbiju početi u oktobru, Holcnerova je istakla da gasovod, koji većim dijelom prolazi kroz EU, neće biti pušten u rad ukoliko ne bude u skladu sa evropskim propisima.

Iz Evropske komisije ranije je ocijenjeno da “Gasprom” krši evropske antimonopolske zakone, jer ne dozvoljava drugim proizvođačima gasa pristup “Južnom toku”, kao i da se izgradnjom dionice kroz Bugarsku krše zakoni o javnim nabavkama, prenose beogradski mediji.

Peter Stano, portparol komesara EU za proširenje Štefana Filea, upitan da li bi izgradnja gasovoda mogla da utiče na proces pregovora Srbije o pristupu EU, rekao je da će pitanje “Južnog toka” doći na red tek kada se otvori pregovaračko poglavlje o energetici, što se ne očekuje ove godine.

“To poglavlje neće moći da se zatvori sve dok sva pitanja o energetici ne budu u skladu sa EU standardima”, istakao je Stano.

Savjet ministara BiH: Štete i gubici od poplava skoro 15 odsto BDP-a

Previous article

Srbija nije počela Prvi svjetski rat

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan