NovostiRS/BiH

Budžet RS za 2016. godinu veći od tri milijarde KM, uključeni i doprinosi za PIO

0

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na posebnoj sjednici Prijedog budžeta RS za narednu godinu, a uz uključivanje i kompletnog finansijskog plana Fonda penzijsko-invalidskog osiugranja iznosiće prvi put više od tri milijarde KM.

rs

U RS je, od naredne godine, planirana trezorska islata penzija pa će prihodi i rashodi od dopinosa biti dio entitetskog budžeta, a ne Fonda PIORS-a.

„Budžetski okvir kretaće se od tri milijarde i 127 miliona KM“precizirao je ministar finansija RS Zoran Tegeltija ističući da je procjena da doprinosi za PIO iznose 779 miliona KM i dio su prihodovne strane budžeta RS za 2016.

„Znamo da Fond PIO RS ima deficit zbog čega se kratkoročno zaduživao da bi bile isplaćene penzije i taj deficit je sada prešao na budžet RS“, naveo je on nakon posebne sjednice entitetske vlade.

Potvrdio je da sredstva za Glavnu službu za reviziju javnog sektora RS neće biti predmet budžeta, već će to biti vlastita sredstva te institucije, čime se čuva i njena nezavisnost.

Tegeltija je dodao da je danas utvrđen i Prijedlog revidiranog Dokumenta okvirnog budžeta RS za period 2016-2018. godina.

Prijedlog ekonomske politike Republike Srpske za 2016. godine na zahtjev Vlade RS razmatraće se po hitnom postupku u entitetskom parlamentu, a u izvršnoj vlasti tvrde da u tom dokumentu nema otvorenih pitanja zbog kojih bi reagovali socijalni partneri.

Ministar finansija RS podsjetio je da je nedavno održana javna rasprava o ovom dokumentu, koji, kako kaže, prvi put nakon 2012. godine, ima podršku i Ekonomsko-socijalnog savjeta RS.

„Uvažili smo veliki broj prijedloga i sugestija koje su predložili socijalni partneri, a najveći izazov biće usvajanje akcionog plana za provođenje Ekonomske politike“, rekao je Tegeltija ističući da je obaveza entitetske vlade da najmanje dva puta godišnje razmatra njegovu realizaciju.

Fena

Aktivirana eksplozivna naprava, uhapšen osumnjičeni

Previous article

Na ivicama Sunčevog sistema nalazi se “Super Zemlja”?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti