BalkanNovosti

ČAČAK: Dvoipogodišnji dječak preminuo zbog gripa, sada i njegova sestra bliznakinja ima isti virus

0

U porodičnoj kući Neškovića, u Čačku, majka Radica i otac Rade, skrhani od bola, već dva dana primaju saučešća rodbine, prijatelja, kolega i komšija povodom smrti njihovog dvoipogodišnjeg sina L. N.

Dječak je preminuo na odjeljenju pedijatrije čačanske Opšte bolnice u subotu ujutru u 5.40, a samo veče prije toga primljen je u bolnicu sa simptomima respiratorne infekcije. I pored svih napora pedijatra, kao i anesteziologa, dječaku nije bilo spasa.

Sestra bliznakinja pokojnog dječaka I. N, koja takođe ima blaže simptome virusa, u nedjelju je pregledana u čačanskoj bolnici.

Direktor dr Rade Milošević kazao je da je pregled obavljen iz predostrožnosti, a poslije obavljenih ljekarskih analiza djevojčica je otpuštena na kućno liječenje.

Kako su ispričali prijatelji Neškovića, oni su teškom mukom dobili blizance, i to poslije nekoliko godina liječenja od steriliteta i vantjelesne oplodnje.

– Blizanci su prevremeno rođeni. Dječak je na rođenju bio dobrog stanja, dok je djevojčica nešto kasnije morala da bude podvrgnuta operacijama. Poslije toga, djeca su bila zdrava i vedra, osim što je dječak povremeno imao bronhitis – kazao je za Novosti jedan od rođaka Radice i Radeta Neškovića.

Tako je bilo i ovoga puta. Dječak je kašljao i imao povišenu temperaturu. Majka ga je nekoliko puta vodila kod izabranog pedijatra u dom zdravlja, gdje joj je rečeno da je riječ o običnom virusu. Potom mu je prepisana inhalaciona terapija i terapija protiv povišene temperature.

Niko nije ni slutio da će se ovako nešto dogoditi. Tek kada je majka u petak uveče kod dječaka primijetila da su mu pomodrili prsti na rukama i usne, odvela ga je u čačansku bolnicu.

Po prijemu u čačansku bolnicu dječaku je, kako je saopšteno, propisana adekvatna terapija za respiratornu infekciju. Oko četiri izjutra između petka i subote dijete je pokazivalo poboljšanje zdravstvenog stanja, da bi mu se u subotu ujutru stanje naglo pogoršalo.

I nažalost, pored svih napora ljekara, nije mu bilo spasa.

Odmah je naložena klinička obdukcija, koja bi trebalo da bude završena do danas, kada će biti poznato da li je dječak bio zaražen virusom gripa AH1N1.

Vanredni sastanak u bolnici

Direktor bolnice dr Rade Milošević saopštio je juče da je održan vanredni sastanak za bolničke infekcije kojem su prisustvovali svi načelnici odjeljenja, glavni sestre i epidemiolog.

Zaključeno je da se preduzimaju sve mjere u vezi sa potencijalnom epidemijom gripa, ali, kako je naglasio, u ovom trenutku nema razloga za paniku.

On je ponovio da će se tek poslije obdukcije znati da li je virus gripa uzrok smrti dječaka, piše Blic.

blic

“Odgovor Mađarske”: Ko rodi četvoro – nikad više porez

Previous article

Ko dovede novog radnika dobija stimulaciju

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan