NovostiRS/BiH

CCI: BiH na korak do grčkog scenarija

0

Politička elita u BiH se potrudila da političkim krizama koje proizvodi prikrije dužničku krizu u koju sve više tonemo, a mi smo na korak do grčkog scenarija, kazao je Adis Arapović, analitičar i projekt menadžer nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI).

“Više od pola budžetskih prihoda ide na otplatu duga. Nastavlja se dužnička kriza. U FBiH je 65 odsto prihoda za ovu godinu unaprijed potrošeno na otplatu duga. U RS je to 42 odsto. Ovaj teret je zarobio javne finansije. Najveća prijetnja dolazi iz neobuzdane javne potrošnje i nekontrolisanog zaduživanja”, dodao je Arapović i istakao da se krediti uzimaju radi otplate kredita i da se socijalni mir održava zahvaljujući zaduživanju, što se desilo Grčkoj.

Arapović je prezentujući “Stanje nacije”, odnosno rezultate monitoringa realizacije i efektivnosti Reformske agende u posljednjih 18 mjeseci, kazao da je provedeno manje od pola mjera iz akcionih planova za provedbu ove agende, i to se tri-četvrtine mjera odnosi na dvije od šest oblasti, odnosno na poslovnu klimu i javne finansije.

“Drastičan je pad direktnih stranih investicija. Zabilježeno je za prvih devet mjeseci 2016. godine svega 81 milion KM. BiH je politički nestabilna država. Svaki normalan investitor tu neće doći. I poslovni ambijent ne napreduje”, pojasnio je Arapović. Naglasio je da je udio sive ekonomije i dalje ogroman i samo poreski gubici zbog sive ekonomije iznose više od tri milijarde KM.

“Da se pola sive ekonomije zauzda, ne bi nam trebalo kreditiranje MMF-a”, dodao je Arapović.

Kazao je i da nema obećanog rasterećenja privrede, nego se čak uvode i predlažu nova opterećenja, te da je poreski dug javnih preduzeća veći od tri milijarde KM i on urušava penzioni i zdravstveni sistem.

“Skromni su rezultati borbe protiv korupcije. I dalje je više od četvrtine zaposlenih na budžetu i više od četvrtine budžeta troši se na plate. Plate u administraciji i dalje su duplo veće od onih u privredi”, rekao je Arapović.

Naglasio je da zaduženost po stanovniku iznosi 3.370 KM, te da dug vlada prema komercijalnim bankama iznosi više od dvije milijarde KM. Kao jednu od rijetkih pozitivnih stvari naveo je umanjenu stopu nezaposlenih za dva do tri odsto, odnosno registrovano je oko 15.000 zaposlenih više, što su minorna poboljšanja.

Predrag Kožul, predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istakao je, pak, da je neozbiljna uporedba sa Grčkom.

“BiH je zadužena manje od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, a grčki scenarij je bio kad je to bilo preko 100 posto”, dodao je Kožul. Kazao je da ima nekih loših pokazatelja, te da Reformska agenda ne ide zamišljenom dinamikom, ali da ima pomaka naprijed. Damir Bećirović, član ove komisije, s druge strane kaže da je Reformska agenda papir u koji ne vjeruju ni oni koji su ga donosili, te da očigledno ne postoje rješenja koja bi dovela do boljitka, a onim što je urađeno ide se na uštrb građana i poljoprivrede.

“Vlasti nemaju viziju BiH bez uzimanja kredita i to će se nastaviti. Sve se više ide prema kolapsu države”, dodao je Bećirović.

 nezavisne

Izetbegović: Neću zatražiti ocjenu ustavnosti imena Republike Srpske

Previous article

NA KORAK OD ISTORIJE Zvezda teško do 20. pobjede, protiv Partizana ruši rekord

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti