DruštvoNovosti

Cijene goriva spremne na skok

0

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj poskupjeće do kraja ove sedmice za najmanje pet feninga po litru, a nove cjenovnike uslovio je rast vrijednosti nafte na svjetskom tržištu.

gorivo

Cijena “crnog zlata” skočila je juče jer su države koje nisu članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) pristale da smanje proizvodnju. Barel “brent” nafte u jednom trenutku juče je koštao 57,89 dolara, što je bila njegova najviša vrijednost od jula 2015. godine, a potom je opao na 56,79 dolara, što je i dalje poskupljenje za 4,5 odsto za dan.

Države koje nisu članice naftnog kartela OPEK prije tri dana pristale su da smanje proizvodnju za 558.000 barela na dan kako bi bila umanjena prezasićenost tržišta i podržan rast cijena.

OPEK je prošlog mjeseca objavio da će smanjiti proizvodnju od januara za 1,2 miliona barela na dan. Ovo je prvi globalni pakt o smanjenju proizvodnje nafte u posljednjih 15 godina, a analitičari navode da će na tržištu nastati deficit umjesto suficita kada dogovorene mjere u januaru stupe na snagu.

Rast cijene nafte na svjetskom tržištu definitivno će se odraziti i na domaće tržište, a prvi efekti očekuju se već krajem sedmice.

“Distributeri nafte i naftnih derivata redovno prate kretanje cijena sirove nafte na svjetskom tržištu i kursa dolara. Nova situacija na svjetskom nivou dovešće do poskupljenja goriva i na benzinskim pumpama u Srpskoj”, rekao je sekretar Grupacije za promet nafte i naftnih derivata u Privrednoj komori RS Zoran Berak.

Naveo je da se poskupljenje može očekivati do kraja ove sedmice i to za najmanje pet feninga po litru.

U Privrednoj komori RS naveli su da su cijene goriva na benzinskim pumpama različite te da se formiraju u skladu sa principima slobodnog tržišta.

Cijena eurodizela na pumpama se kreće od 1,74 do 1,90 KM po litru, dok benzin košta od 1,75 do 1,95 maraka.

Direktor “Krajinapetrola” Milovan Bajić rekao je da je izvjesno poskupljenje ako cijene nafte na svjetskom  tržištu zadrže sadašnji trend.

“Benzinske pumpe ne odlučuju o poskupljenju i to, prije svega, zavisi od cijena u rafineriji, a sa njima ćemo već danas održati sastanak. Sigurno je da nećemo mijenjati cijene dok ne potrošimo zalihe koje imamo, a koje sigurno nisu znatne ni na jednoj benzinskoj pumpi”, rekao je Bajić.

Potrošači

U Pokretu potrošača RS ističu da najavljeni skok cijena  goriva ne bi trebalo da povuče za sobom talas poskupljenja.

“Ako se nastavi trend rasta, uvjereni smo da će pojedini distributeri i prevoznici iskoristiti mogućnost da formiraju više cijene robe i usluga”, poručili su iz Pokreta potrošača.

Izvor: Glas Srpske

TAJNI DOKUMENTI OTKRIVAJU: NATO spreman da interveniše na Balkanu

Previous article

Mladićeva odbrana: Granatiranje Sarajeva je Alijin mit

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Društvo