NovostiRS/BiH

CIK jednoglasno o datumu lokalnih izbora

0

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je danas, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, donijela jednoglasnu odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

glasanje

Održavanje lokalnih izbora će koštati osam miliona KM, ali je predsjednik CIK-a Ahmed Šantić rekao da će finansiranje biti upitno za neke opštine jer lokalne jedinice snose polovinu troškova tj. četiri miliona, prenosi klix.ba.

Šantić je kazao da još uvijek nema dogovora za održavanje lokalnih izbora u Mostaru. “Nisu se još uvijek stekli uvjeti za raspisivanje i održavanje izbora u Mostaru. Nismo mogli donijeti odluku o raspisivanju izbora za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostar s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2010. godine, zbog toga što su tim odlukama proglašene neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

S tim da smo u današnjoj odluci konstatovali da će se izbori za izbor vijećnika u Vijeću Grada Mostar raspisati kada se za to steknu zakonski uvjeti”, kazao je Šantić i apelovao na dogovor političkih stranaka i izmjene Izbornog zakona. Na novinarsko pitanje da li bi se izbori u Mostaru mogli održati isto 2. oktobra ako bi se izmjene Izbornog zakona sada usvojile, Šantić je rekao da je otvorena i ta mogućnost ali da ovisi od PS BiH.

“Što brže donesu te izmjene, mi ćemo imati više vremena da se pripremimo. Mi naše aktivnosti možemo ubrzati, imamo kapaciteta da sve stignemo, ali opet sve ovisi od tog zakona”, naglasio je. Istakao je kako 90.000 birača u Mostaru, uključujući i njega (direktora CIK-a, op.a.) nemaju mogućnost da glasaju, što nije uredu.

klix

PRNJAVOR: GATARIĆ I KONDIĆ POTPISALI UGOVOR O IZBORNOM DJELOVANJU

Previous article

Izabran novi rektor!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti