NovostiRS/BiH

Čović: Nema novca od MMF-a dok ne riješimo akcize na naftu

0

Vlasti BiH obavezale su se da do kraja marta iduće godine ispune Upitnik Evropske komisije, izjavio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

covic

“Za to vrijeme moramo razriješiti pitanje odluka Suda u Strazburu, `Sejdić-Finci`, zatim odluke našeg Ustavnog suda kada su u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, Dom naroda, Grad Mostar, potom izborno zakonodavstvo”, rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, ukoliko u naredna tri mjeseca sve ovo bude riješeno, BiH će krajem 2017. godine imati kandidatski status.

Kada je riječ o izgradnji putne mreže unutar Koridora “Pet ce”, Čović je konstatovao da su radovi na svim dionicama usporeni ili u zastoju, te dodao da je novac problem za svaki dio puta koji se radi.

Čović je dodao da u narednih pola godine mora biti završena priča o akcizama na gorivo, što je potencijalni izvor sredstava i garancija za podizanje kredita za gradnju puteva, prenosi današnje sarajevsko “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, nema novih kreditnih sredstava dok ne budu završene aktivnosti u vezi sa akcizama.

“Čak nas je Međunarodni monetarni fond (MMF) uslovio narednom kreditnom tranšom dok ne riješimo akcize na naftu”, istakao je Čović i dodao da MMF to radi više zbog garancije da im se mogu vraćati tranše.

srna

Zeleno svjetlo za veće plate policiji?

Previous article

NASA objavila dosad neviđene fotografije Antarktika

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti