BalkanNovosti

Dačić: Srbija stabilizujući faktor

0

On je dodao da Balkan sada želi da ga Evropska unija mirno ujedini, pri čemu će Srbija biti stabilizujući faktor.

“Veoma sam zahvalan (nemačkoj kancelarki) Angeli Merkel što je inicirala ovu konferenciju i uputila ovaj signal. Sledeće godine će konferencija biti održana u Austriji, a potom u Francuskoj. To znači da EU zapadni Balkan smatra ozbiljno partnerom“, istakao je on u intervjuu bečkom dnevniku “Prese“.

Dačić je rekao da će u Berlinu biti evaluiran proces širenja, usaglasiće se spoljnopolitičke pozicije i biće razgovarano o ekonomskim projektima kao što su izgradnja puteva i železničkih veza.

Kada je reč o predsedavanju Srbije OEBS-om, iduće godine, on je najavio da će Beograd nastaviti kurs koji je započela Švajcarska.

“Tri tačke su bitne – OEBS mora organizovati nadzor ukrajinsko-ruske granice, humanitarnu situaciju u istočnoj Ukrajini da poboljša i da podstakne dijalog“, rekao je Dačić.

On je ukazao da je Srbija prijatelj Rusije i EU, da teži ka članstvu u Uniji, i zbog toga želi tokom svog predsedavanja OEBS-u da deluje veoma konstruktivno.

“Naše vođstvo treba da bude prihvatljivo za sve strane. Tokom priprema za predsedavanje razgovraću sa svim važnim akterima – Nemačkom, EU, SAD i Ukrajinom i Rusijom“, najavio je Dačić.

Šef srpske diplomatije učestvovaće sutra u delu konferencije koji je namenjen ministrima spoljnih poslova i govoriće na panelu „Ekonomsko upravljanje i približavanje Evropskoj uniji”.

 

(Tanjug)

Na Horgošu kolone, čeka se satima

Previous article

Ranjen pripadnik Žandarmerije

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan