MagazinZanimljivosti

Danas je Sveti Sisoje: Zapalite svijeću kako bi vam “krenulo u životu”

0

U narodu je uvriježeno vjerovanje da na ovaj dan treba obavezno zapaliti svijeću ovom svecu kako bi vam “krenulo u životu”.

sveti-sisoje

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog prepodobnog Sisoja Velikog, koji je u srpskom narodu poznat kao zaštitnik djece i brzi pomoćnik u svakoj nevolji.

U narodu je uvriježeno vjerovanje da na ovaj dan treba obavezno zapaliti sveću ovom svecu kako bi vam “krenulo u životu”.

Takođe se vjeruje i da nije dobro da najmlađi, čiji je ovaj svetac zaštitnik, ignorišu dan onoga koji ih čuva…

Ako na današnji dan pada kiša, obavezno treba pustiti djecu da istrče napolje i dobro pokisnu! U nekim krajevima naše zemlje i do danas je sačuvao vjerovanje da je to voda koju Sveti Sisoje sa neba šalje na njih i da će tako najbolje i najzdravije porasti.

Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju djecu. Zbog toga se vjeruje da danas djeca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni bježe i kriju se.

Dio moštiju Svetog Sisoja nalazi se u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

Tačan podatak kada je Sisoje došao u Srbiju ne postoji. Definitivno se zna da je Sisoje do 1391. godine bio iguman u Hilandaru, što se utvrđuje u dokumentima koja svjedoče o pomirenju Srpske crkve i Carigradske patrijaršije.

Prilikom nadiranja Turaka, mnogi monasi su bježali iz južnih predjela, a spas i zaštitu tražili kod kneza Lazara.

Tadašnji knez ih je primao i raspoređivao po već postojećim manastirima ili im podizao nove. Sisoje, koji je pripadao grupi isihista /Sinajiti/ odužio se knezu tako što je umnogome, zajedno sa ostalim monasima, uticao na srpsku pobožnost.

telegraf

Pokušao ubiti bivšu djevojku: Ostavio bombu u drva i potpalu!

Previous article

Svake godine 2,5 miliona ljudi se zarazi virusom HIV

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin