NovostiRS/BiH

Davutoglu: Ferhadija je poruka mira građanima BiH i cijelom svijetu

0

Premijer Turske Ahmet Davotoglu na današnjem obraćanju prilikom otvorenja Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci izrazio je svoje zadovoljstvo što može podijeliti radost 78 miliona Turaka sa Bosancima i Hercegovcima, zbog ovog svečanog čina.

Davutoglu-govor-Ferhadija

“Zahvaljujem se Bogu što sam doživio današnji dan i podijelio ga s vama. Prije četiri godine za vrijeme Ramazana sam jednom svom prijatelju rekao: ‘Jednog dana kada bi nestao cijeli svijet, a ostalo samo Sarajevo, čovječanstvo ne bi propalo’. Kada govorite govorom od riječi prema ušima, razumijeće vas samo neki, ali kada govorite iz srca, svi će vas shvatiti. Došao sam ispred 78 miliona Turaka da vam poželim sretno otvaranje džamije. Imate 78 miliona prijatelja i kada ste tužni i sretni, da vas podrže. Ferhadija je poruka mira građanima BiH i svima u svijetu”, rekao je Davutoglu, prenosi Klix portal.

On je porukom: “Znajte, kada u vašoj zemlji nekome krene krv na nos, u Turskoj krene iz žile kucavice”, istaknuo činjenicu da je cijela Turska uz narod BiH.

“Vijest o rušenju Ferhadije prije 23 godine sam primio u Maleziji, a oko mene su tada bili studenti iz Bosne i Hercegovine i u tom trenutku nam je bilo mnogo teško. Kasnije je u posjeti boravio i bivši predsjednik Republike BiH, Alija Izetbegović i tada smo zajedno plakali. Danas sam veoma sretan što sam ovdje lijepim povodom i siguran sam da je Alija Izetbegović svojom dušom danas s nama. Godine 2011. sam u svojstvu ministra vanjskih poslova Turske, obišao Ferhadiju koja je bila u fazi rekonstrukcije i tada sam svojoj zemlji naložio da daju sve napore da se rekonstrukcija okonča. Bosna i Hercegovina je sa svim svojim narodima jedinstvena. Banja Luka se ne može odvojiti od Sarajeva, niti Mostar od Sarajeva – nikada”, zaključio je premijer Turske.

Svoj govor je upotpunio činjenicom kako je džamija u Banjoj Luci i sve slične institucije naša zajednička kulturna baština koju moramo čuvati. Davutoglu se nada da će uskoro prisustvovati i otvaranju Aladža džamije u Foči, jer su takvi spomenici potrebni budućim generacijama.

“Danas je ovo otvaranje iz tri ugla važno. Jedno je zbog osjećaja savjesti, jer kada je srušena prije tri godine, ona je mnoga srca i savjesti pogodila. Danas tu svijest i savjest ponovo gradimo, a oni koji su živi svjedoci toga da se ta svijest na najljepši način ponovo gradi, su predstavnici svih vjerskih zajednica i muslimanske i katoličke i pravoslavne i jevrejske. Tako će i svijest kada će bude čuo ezan iz ove džamije u Banjoj Luci doprijeti do velikih daljina”, dodao je premijer Turske.

klix

Udruženje mljekara-Usorac: Dug resornog ministarstva je 5,8 miliona veći

Previous article

KOLINDA, DOBIO SAM PASOŠ, SPREMI SE – ŠKRIPAĆE KREVETI! Vojislav Šešelj poručio predsjednici Hrvatske da dolazi u Zagreb

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti