MagazinZanimljivosti

Deset razloga da jedete kestenje

0

Mnogo je razloga da u svoju ishranu uvrstite kesten. Miris pečenog kestena koji se širi ulicom svima je dobro poznat, ali možda ne znate sve prednosti koje kesten ima za zdravlje.

kesten

Blago je slatkastog ukusa i ima široku primjenu u kulinarstvu. Sadrži manje masti od ostalih orašastih plodova, visok procenat skroba i vitamin C. U prodavnicama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno, koje se koristi za pravljenje hljeba i peciva.

Biranje i čuvanje kestena

Pošto kesten spada u grupu orašastog voća, treba posebno voditi računa o njegovom skladištenju. Podložan je oksidaciji kada masti dođu u kontakt sa vlagom i vazduhom. Kada se kupuje kesten u ljusci, potrebno je osetiti njegovu težinu i odstraniti one koje je zahvatila buđ. Treba ga čuvati u frižideru.

Pri kupovini kestena birajte veće plodove koji su sjajni i bez rupica na ljusci. Čuvajte ih na hladnom mjestu do dvije nedjelje. Ako se tokom ovog perioda pojave rupice, kestenje njima zahvaćeno odmah uklonite od zdravog. Otkrivamo vam deset razloga zbog kojih obavezno treba da ga uvrstite u zimsku ishranu:

1 Brzo zasićuje – Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata kesten brzo izaziva osjećaj sitosti. Naravno, to je poželjno u kontroli težine.

2 Dobar je za zube i kosti – Zbog kombinacije kalcijuma, fosfora i magnezijuma ima izuzetan uticaj na zdravlje kostiju i zuba.

3 Stimuliše funkcije nervnog sistema – Bogat mineralima i vitaminima B grupe, pospešuje zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promjene i oboljenja.

4 Koristan je u ishrani dijabetičara – Zbog spore apsorpcije ugljenih hidrata i zbog toga što ne diže naglo nivo insulina u krvi, koristan je u ishrani dijabetičara.

5 Sadrži sve esencijalne aminokiseline – Ovo je posebno značajno za osobe koje su na veganskoj ishrani, stare osobe i sportiste.

6 Brašno od kestena je namirnica bez glutena – Ovo ga čini idealnim u ishrani osoba sa celijakijom i osoba u različitoj mjeri osetljivih na gluten.

7 Kesten je dobar u borbi protiv anemije – Ima visok sadržaj gvožđa i u kombinaciji sa nekim svježim voćem (zbog vitamina C) pomaže kod anemije i umora.

8 Kesten ima efekat kardio-štita – Time što sadrži dobre masnoće i obezbjeđuje dobru proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina, kesten štiti srce.

9 Dobar je za osobe sa visokim krvnim pritiskom – Zbog niskog sadržaja natrijuma, a visokog sadržaja kalijuma odličan je u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije. Njegovo diuretično dejstvo čini ga pogodnim za osobe kojim se zadržava voda u organizmu.

10 Čuva crijevni sistem i imunitet – Bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad crevnog sistema, dobro stanje bakterijske flore, sprečava konstipaciju i poremećaje creva, što sve zajedno blagotvorno deluje i na imunitet.

Izvor: Alo

NAČELNIK TOMAŠ: SIGURNA SKUPŠTINSKA VEĆINA, NOVI PROJEKTI I IDEJE, POSEBNA BRIGA ZA MLADE LjUDE

Previous article

Strast ne traje ni godinu dana

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin