NovostiSvijet

Dionice najveće evropske banke pale za 62 posto

0

Dionice najveće evropske banke HSBC su pale nakon što je banka ostvarila veliki godišnji pad dobiti, prenosi BBC.

Banka je ostvarila pad veći nego što je očekivala, odnosno njena dobit 2016. godine je niža za 62 posto ili 7,1 milijardu dolara prije oporezivanja dobiti.

HSBC navodi da je pad dobiti kratkotrajan te ističe da je glavni krivac za trenutno stanje prestanak poslovanja u Brazilu.

HSBC dionice pale su za 3,5 posto u Hong Kongu. Aludirajući na izbore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i glasanju Velike Britanije da napusti Evropsku uniju (EU), banka je saopštila da će 2016. godinu dugo pamtiti po značajnim i uglavnom neočekivanim ekonomskim i političkim događajima.

“Ove promjene geopolitičkih i ekonomskih odnosa su definirale razvijanje ekonomije između banke i ostatka svijeta”, rekao je predsjednik Douglas Flint.

Prema njegovim riječima, neizvjesnosti su stvorile promjene koje su privremeno uticale na investicionu aktivnost i doprinijele nestabilnom finansijskom stanju na tržištu.

Gledajući u budućnost do kraja 2017. godine, banka je rekla da je ishod američkih izbora dodatno zabrinuo administraciju HSBC-a.

Banka je saopštila da bi nastavak ovakvog trenda pada dobiti mogao dovesti do poremećaja u globalnoj trgovini i uticati na liniju poslovanja.

(Klix)Rasprava na suđenju Lukaču: Nisam ti ja policajac – ti si đavolji advokat!

Previous article

Prnjavor: Malešević, izučavanje nacionalnih jezika od interesa za sve

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti