NovostiRS/BiH

Direktor Agencije za lijekove BiH o AFERI “PELENE”: Nema dokaza da su ŠTETNE, a kvalitet je nešto drugo

0

Zašto je Agencija za lijekove BiH dozvolila uvoz nekvalitetnih pelena, zbog kojih djeca sa teškoćama pate i koje roditelji nazivaju  “običnom najlon kesom sa malo vate”? Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH odgovrara, da je u pitanju igranka između Fonda zdravstvenog osiguranja RS, korisnika i drugih aktera, u koju je “Agencija uvučena”, iako ovo što se desilo, tvrdi, nije odgovornost ove institucije.

– Mi samo vodimo registar medicinskih sredstava i ocjenjujemo kompletnost dokumentacije, u skladu sa EU standardima. Dakle, u BiH je na raspolaganju 91 model pelena od deset različitih proizvođača. Zašto je Fond zdravstvenog osiguranja za svoje korisnike odabrao baš one, na koje se roditelji žale, ja ne znam. Znate, da se slikovito izrazim, i među džipovima imate “sandero” od 20.000 KM i mercedese od 200.000 KM – i jedan i drugi možete registrovati, ali ne možete tvrditi da su istog kvaliteta – navodi Zolak.

Što se tiče kvaliteta proizvoda, dodaje on, o tom računa treba da vodi proizvođač, ali i onaj ko neki proizvod nabalja, imajući na umu potrebe korisnika.

– Mi nemamo laboratoriju za kontrolu medicinskih sredstava, ali u slučaju pritužbi, dakle u slučaju sumnje da je neko medicinsko sredstvo štetno ili da izaziva nepoželjna dejstva, možemo to sredstvo poslati na vještačenju u inostranstvo. možemo mi i te pelene izuzeti, ali ne znamo koja je to vrsta problema, odnosno štetnih dejstava, koju treba ispitati – kaže Zolak.

Roditelji djece sa teškoćama su očajni, jer odnedavno kako tvrde, preko Fonda zdravstvenog osiguranja RS mogu nabaviti samo jedan model pelena, porijeklom iz Albanije, koje su katastrofalnog kvaliteta, pa njihova djeca zbog toga pate. Već prema delaraciji tih pelena je jasno da one imaju šest puta manji “kapacitet” za upijanje, od pelena koje su do ove godine, mogli nabavljati korisnici Fonda.

Roditelji su zbog ovog problema alarmirali i ministra zdravlja RS Alena Šeranića, a od juče traje verbalni rat opozicionog poslanikaDraška Stanivukovića, koji je čelnike Fonda optužio da “zarađuju ekstraprofit na bolesnoj djeci i stanovništvu”, dok je direktor Fonda Dejan Kustruić odgovorio da Stanivuković “koristi  djecu za svoje tendenciozne navode i dnevnopolitičke svrhe”.

U međuvremenu u javnost su isplivala potresna svjedočenja roditelja, koji u posljednjih mjesec dana muku muče sa nekvalitetnim pelenama, koje su nazvali “običnom najlon kesom sa malo vate”.

srpskainfo.com

Odbjegli ubica trenirao u Banjaluci, dobio i sertifikat

Previous article

Pogledajte emotivni oproštaj navijača i igrača Nanta od Sale

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti