Automobilizam

Dizelaši više nisu miljenici kupaca

0

U Evropi je nastavljen trend pada prodaje automobila sa dizel motorima.

U prvoj polovini 2018. na Starom kontinentu prodato je 3,12 miliona automobila sa dizel motorima, što je za 16% manje nego u istom periodu 2017. godine, prenosi Rojters.

Dizelaši su u prvih šest meseci tekuće godine u Evropi imali tržišni udeo od svega 36,5%, dok je u prvoj polovini 2017. on iznosio 42,5%.

U nekim velikim evropskim zemljama, u kojima se godišnje proda po nekoliko miliona automobila, tržišni udeo vozila sa dizel motorima još je manji. Tako je u Velikoj Britaniji u periodu januar-jun 2018. iznosio 30%.

U Nemačkoj, koja je jedan od najvećih proizvođača automobila sa dizel motorima prodaja novih dizelaša činila je svega 31,1% ukupne prodaje. Poređenja radi, u prvih šest meseci 2017. tržišni udeo u Nemačkoj bio je 41,3%.

Evropa je preko tri decenije bila najveće svetsko tržište za vozila sa dizel motorima, ali je u poslednje vreme primetan trend okretanja kupaca od dizelaša.

Na to je uticalo više faktora, među kojima je bila i Volkswagenova dizel afera iz 2015. kada je ovaj nemački auto-gigant uhvaćen u prevari prilikom merenja izduvnih gasova.

Osim toga, vlasti u nekim velikim evropskim metropolama, među kojima su Berlin, London i Pariz, najavile su da će zabraniti kretanje vozilima sa dizel motorima zbog sve većeg zagađenja vazduha u urbanim sredinama.

Najzad, padu kupovime dizelaša doprinose i sami proizvođači automobila koji su počeli da smanjuju ponudu modela koji za pogon koriste dizel gorivo, dok neki potpuno izbacuju dizelaše iz svoje game ili više ne razvijaju nove generacije dizel motora.

b92

Protest u Banjaluci zbog izbornih rezultata

Previous article

Preminula Milena Dravić

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.