BalkanTema dana

DOČEKALI IH KAO KRALJEVE Klinton, Olbrajt i Klark na slavlju u Prištini (FOTO)

0

Ordenje i zahvalnice na sve strane, svečane večere, prijemi… Tako izgleda Priština juče i danas, gdje tamošnje vlasti obilježavaju 20 godina od ulaska NATO snaga na Kosovo i Metohiju ili, kako često albanski političari kažu, “oslobađanje od srpskog terora”.

Zvanice su brojne, među kojima su i oni za koje važi da je Kosovo, zahvaljujući najviše njima, proglasilo nezavisnost i koji su najviše radili za “kosovsku stvar”.

U prvom redu, to su bivši američki predsjednik Bil Klinton i tadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, koji su došli u Prištinu da “proslave” ovaj jubilej. Takođe, među zvanicama je i Vesli Klark, komandanta NATO snaga tokom bombardovanja SRJ, piše Blic.

Centralna manifestacija odvijala se na Trgu Skenderbeg u Prištini, gdje je pored prištinskih političara govor održao i Bil Klinton, koji je rekao da “nikada ne zaborave izazove”, i dodao da je potreban “novi oblik hrabrosti i strpljenja za izgradnju budućnosti”.

Kao glavne aktere NATO intervencije američka agencija AP navodi i glavne prištinske goste, Klintona, Olbrajtovu i Klarka. Olbrajt je, kako prenosi AP, opisala momenat kada je Klinton probudio usred noći i rekao joj da su avioni krenuli prema takozvanom Kosovu, što je, kako joj je tada Klinton rekao, “prava stvar”.

– Mi smo to uradili, jer je naš razlog bio pravedan – rekla je Olbrajt okupljenima na trgu i poručila im da ih SAD neće nikada zaboraviti i da, dodala je, “budućnost pripada vama”.

Foto: Vladrin Xhemaj/EPA

AP navodi i da je NATO intervencija pomogla da se “zaustavi srpska vojna akcija nad Albancima”, ali su odnosi Beograda i Prištine, prema ocjeni agencije i dalje napeti, a dijalog uz posredstvo EU u zastoju.

Sinoć je istim povodom kosovski predsjednik Hašim Tači priredio svečanu večeru, a u glavnom štabu KFOR u Prištini juče je takođe obilježen ovaj datum.

srpskainfo.com

Četvoročlanoj porodici iz Mrkonjića izgradio i poklonio kuću

Previous article

Žena držala medveda u stanu: “Mislila sam da je pas” (VIDEO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan