NovostiRS/BiH

Dodik: Ne razumijem zbog čega sam pozvan na saslušanje

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da je danas u Tužilaštvu BiH dao izjavu zbog održavanja referenduma o Danu Republike, ocjenjujući da je istraga politički motivisana i usmjerena protiv Republike Srpske i njenih institucija.

Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je izjava u Tužilaštvu trajala nepuni minut i da je rekao da ne razumije zašto je pozvan, dodajući da ne očekuje nikakvo dalje postupanje tužioca jer za to nema pravnog osnova.

“Sve drugo što bi se učinilo bilo bi dokaz političke motivisanosti. Što se toga tiče, stavljam svaku opravdanu sumnju da je i do sada proces montiran izvan Tužilaštva i da je iza toga stajala određena struktura u BiH, kombinovana od međunarodne zajednice i Bošnjaka – muslimana”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske naveo je da se već duže pravi neka “klackalica” u vezi sa ovim slučajem i podsjetio da je pokušavao kod Tužilaštva da dobije pravo da da izjavu u Republici Srpskoj.

“Oni to nisu uvažavali i dva puta sam dobio poziv po istom predmetu. Odlučio sam da dam izjavu, nazvao sam tužioca, otišao u Tužilaštvo i dao izjavu”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako Sud i Tužilaštvo BiH hoće bilo kakav dignitet, morali bi da rade u skladu sa standardima, a ne da to budu postupci koji su politički motivisani.

Dodik je ponovio da ne postoji ustavni osnov za postojanje Tužilaštva i Suda BiH i da oni moraju biti jednog dana ukinuti.

On je istakao da njegova bezbjednost ostaje veoma upitna, pogotovo nakon nedavne izjave Bakira Izetbegovića da je Republika Srpska opasnija od terorizma u BiH. “To nikoga ne može da ostavi ravnodušnim”, ocijenio je Dodik.

Dodik je rekao da Sarajevo nije destinacija na koju voli ići, ali da je, ipak, bio. “Sa mnom su bili odlični momci i osjećao sam se sigurnim”, naglasio je predsjednik Srpske.

On je napomenuo da će biti spekulacija, ali da je naučio u životu da “ako hoćeš nešto da dobiješ, treba da pokušaš da dobiješ maksimalno”.

Ustavni sud BiH je 17. septembra donio privremenu mjeru zabrane održavanja referenduma u Republici Srpskoj, ali su vlasti Srpske uprkos tome referendum sprovele.

Iz Tužilaštva BiH danas je saopšteno da je Dodika ispitao tužilac Odjeljenja tri u okviru predmeta u vezi sa krivičnim djelom neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH.

U okviru ovog predmeta do sada su, zbog sprovođenja referenduma o Danu Republike Srpske 25. septembra, saslušani članovi Komisije za sprovođenje referenduma i šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Srpske.

Referendum će se odvijati u kontinuitetu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će se referendum odvijati u kontinuitetu i da će se raditi na bazičnim stvarima za Srpsku.

“Sredićemo naše najviše normativne akte, takvi normativni akti će se pojaviti pred narodom i to će biti narodna odluka”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, pojašnjavajući svoju jučerašnju izjavu da će Srpska sljedeće godine izaći na jedan veoma važan referendum za njenu budućnost.

Dodik je juče rekao da će o tome kasnije upoznati javnost, ali da će prethodno pokušati da okupi sve srpske političke snage jer smatra da niko u Srpskoj nema pravo da bude izvan odlučivanja o važnim pitanjima.

Odgovarajući na pitanje da li ima povratnu informaciju iz američke Ambasade u Sarajevu u vezi sa redovnom vizom kako bi otputovao u SAD, Dodik je rekao da mu je jutros rečeno da je postupak još u toku.

“Da li je u toku dana nešto riješeno – ne znam, ali očekujem da se to desi. Kada viza stigne otputovaću u SAD, jer sam pozvan na važna mjesta”, naglasio je Dodik.

Izvor: Srna

BEZOBRAZLUK BEZ GRANICA: „Gospodsko“ parkiranje nasred pješačkog prelaza

Previous article

Umro tvorac Kinder jajeta u 83. godini

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti