NovostiRS/BiH

Dodik sa Štraheom: Pravo Srpske na samoopredjeljenje

0

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da svi na ovim prostorima žele da se sačuva mir i da se obezbijede stabilne strukture.

“Republika Srpska se kreće ka EU i želi da gradi snažno partnerstvo po svim pitanjima sa Ruskom Federacijom”, rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa delegacijom Slobodarske partije iz Austrije.

Dodik je istakao da je Republika Srpska ostala izvan zahtjeva kojim je traženo uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, ističući da je to štetno za ekonomiju Srpske.

“Republika Srpska spremna je da radi na pitanjima pridruživanja EU uz potrebu da budemo vidljivi u svim tim procesima, da se uvažavaju naša prava, pozicija za određena pitanja i da nam niko ne derogira prava”, istakao je Dodik.

On je naveo da je Srpska spremna da usaglasi svoje zakonodavstvo sa EU, ali da je problem pristup EU koji traže da sve to ide preko BiH, koja ne može da izgradi mehanizam koordinacije, zbog čega postoji ogroman zastoj na tom planu.

Predsjednik Dodik podsjetio je da je Republika Srpska dala aktivne odgovore na pitanja “Sejdić-Finci” i mehanizam koordinacije.

“U tom pogledu vidimo uvijek jedan nekorektan stav evropskih struktura, koje su, ne oklijevajući, okrivili Republiku Srpsku uvijek kada Srpska nije bila sposobna da ispuni neku traženu obavezu. Kada to ne učine neki drugi u BiH onda se najčešće desi da se okrive svi. To je dokaz političke nekorektnosti na tom planu”, istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su dva visoka predstavnika u BiH bila iz Austrije, od kojih je jedan još ovdje, te podsjetio da je bivši visoki predstavnik Volfgang Petrič napravio ogromnu štetu i probleme zbog kojih BiH ni danas ne funkcioniše kako treba, da se ponašao potpuno antidemokratski, rušeći međunarodni Dejtonski sporazum.

“Saglasili smo se oko toga da bude ukinuta funkcija visokog predstavnika u BiH i da se u zemlji dozvoli demokratski razvoj svih procesa i odluka koje se moraju donijeti”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da mu je drago što su predstavnici Slobodarske partije iz Austrije podržali pravo naroda da odlučuje o svom statusu i da u tom pogledu treba afirmisati pravo naroda na samoopredjeljenje koje mora da se pokaže na jedan demokratski način.

On je istakao da gosti iz Austrije podržavaju uređenje BiH u skladu sa onim što narod ovdje želi – federalni, konfederalni koncept i da se na tim pitanjima moraju usaglasiti svi u BiH.

Dodik je rekao da je dogovoreno da se do Nove godine na nivou političkih partija organizuje sastanak delegacija, da bi se precizirali oblici saradnje.

Predsjednik Slobodarske partije iz Austrije Hajnc Kristijan Štrahe rekao je da ima potpuno razumijevanje za samoopredjeljenje evropskih naroda, kao i za narod Republike Srpske.

“Samoopredjeljenje evropskih naroda mora sve više da bude učvršćeno u evropskim narodima. Osim Republike Srpske tu su i Škotska, Katalonija, južni Tirol, sjeverni dio Italije i ostale regije”, istakao je Štrahe.

On je izrazio uvjerenje da će EU jednog dana shvatiti i podržati put i težnju Republike Srpske.

Štrahe je istakao da o zakonima u BiH treba da odlučuju parlamenti, a ne visoki predstavnici iz tuđih zemalja, dodajući da je nevjerovatno da od 1995. godine u BiH postoji visoki predstavnik.

On je rekao da Slobodarska partija Austrije ne podržava i oštro kritikuje sankcije EU prema Rusiji, ističući da je Rusija geografski i istorijski gledano dio Evrope, te ako se u budućnosti želi mir u Evropi mora se zajednički raditi sa Rusijom.

“Ovdje postoji problem, jer nije sama EU djelovala jer je očigledno zastupala američke interese i to nije u interesu mirne i stabilne Evrope i evropske politike”, kaže Štrahe.

On je rekao da se Austrijanci smatraju neustralnim, ističući da je to pozicija koju zastupa kao lider Slobodarske partije, koja je danas sa više od 20 odsto zastupljena u austrijskom parlamentu.

“Imam duboko prijateljstvo prema srpskom narodu i bilo bi mi drago ako bi sa Dodikom do novembra mogli da proširimo naše prijateljstvo i da živimo u budućnosti naše političke i prijateljske veze”, dodao je Štrahe.

Četvrti paviljon u aprilu

Previous article

Penzije od 1. oktobra veće za dva odsto

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti