MagazinZanimljivosti

Doktorka Tijana Petrović porodila komšinicu kod kuće

0
Ljekar opšte prakse dr Tijana Petrović Ćirković u noći 10. maja pomogla svojoj komšinici da na svijet donese dječaka, jer je porođaj krenuo, a Hitna bila na putu

Dr Tijana Petrović Ćirković, ljekar opšte prakse u Domu zdravlja na Voždovcu, napravila je pravi podvig kada je tokom noći 10. maja u stanu uspješno porodila svoju komšinicu, iako to nikada nije radila, a u svemu tome imala je pomoć babice Nede Milovanović iz GAK „Narodni front“, koja ju je preko telefona navodila kako da presječe pupčanu vrpcu.

Doktorka Tijana se danima spremala da pričuva stariju kćerku svojih komšija kada mama ode da se porađa s drugom bebom. Zato nije ni sanjala šta joj predstoji kada ju je 10. maja njen komšija pozvao i rekao da hitno dođe jer im je potrebna.

– Dolazim i zatičem mog komšiju kako uporno zove Hitnu pomoć jer mu je supruga dobila jake bolove i napone da gura. Porođaj je već krenuo! Poslala sam komšiju da sačeka Hitnu, a ja sam ostala s porodiljom. Kod nekih žena se dešava da, iako nisu imale simptome ili su bile samo slabe kontrakcije, odjednom osjete jak nagon da guraju, što može značiti trenutni dolazak bebe. Moj poziv mi je nalagao, iako sam bila pod jakim emotivnim nabojem i nikada prije nisam porađala ženu, da ostanem smirena, pribrana i operativna, kako bih pomogla i majci i bebi – priča doktorka Tijana.

Prema njenim riječima, porodilja je počela da se oblači, a onda uzviknula: „Kreće glava!“: – Vidjelo se već pola bebine glave, probušila sam joj vodenjak i beba je počela brže da izlazi. Preuzela sam bebu rukom, sklonila plodovu vodicu i dječak je zaplakao. Suprug se vratio kad se beba već rodila. Zatim smo pozvali „Narodni front“ i babica nam je preko spikerfona objašnjavala kako da presječemo i podvežemo pupčanik. Komšija je sterilisao makaze vrelom vodom, presjekao pupčanik, a bebu smo uvili u ćebe. Utom je stigla i Hitna pomoć i prevezli su majku i bebu u „Narodni front“.

KurirVučić: Vojna policija zauzeće migrantske punktove u Šidu

Previous article

U Austriji ponovo porastao broj oboljelih od korone

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin