MagazinZdravlje

DR ADŽIĆ O PROMJENAMA NA PLUĆIMA KOD OBOLJELIH OD KORONE “Posljednjih nekoliko dana vidjela sam izuzetno loše snimke”

0

Direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukićević ispričala je, gostujući na RTS, kako korona virus utiče na pluća. Zapažanja su povezana sa trećim talasom virusa.

Pluća su praktično uništena, kliničke slike su jako teške i dramatične. Više puta su moje kolege to govorile, nekada prođe i samo nekoliko sati da dođe do dramatičnog negativnog efekta u liječenju bolesnika. Međutim, ono što sam mogla da primjetim sada u ovom trećem talasu, zaista postoje takozvana uništena pluća, fibrozna, sa trajnim … odnosno ne znamo da li su trajne plućne promjne, to će ispitivanja utvrditi. Pacijenti se dugotrajno i mukotrpno liječe, primaju se jake terapije, ali ono što mogu da kažem da me sada zapanjilo, posljednjih nekoliko dana sam vidjela izuzetno loše snimke pluća, ali sam vidjela dobro opšte stanje ljudi, da ljudi to tolerišu. I to će sigurno, kada se bude izašlo iz kovid režima, biti veliki zadatak da pratimo parametre plućne funkcije, da vidimo do kog stepena su moguće te promjene. Znači nama je cilj da se bolesnikova pluća maksimalno oporave, da diše punim kapacitetom, tako da će to vjerovatno biti veoma veliki zadatak za pulmologe -rekla je dr Tatjana Adžić Vukićević.

Ona je istakla značaj vakcinacije.

– Jedan dio naše populacije je pobjedio, stekao imunitet, drugi dio populacije je možda bio nosilac virusa, a to nije znao, treći dio smo mi koji smo dobili vakcinu. Nadam se, a to je medicina rekla vekovina unazad, da ćemo kad steknemo taj veliki imunitet preko 60 odsto, da na neki način bude prokužen virusom, ovaj virus mora da se zaustavi i stane. Zato je moja poruka da što više građana dobije vakcinu, mi možemo da budemo srećni što smo u najkraćem intervalu dobili tri odlične vakcine koje je odobrila ALIMS. Moj apel građanima Srbije je da se vakcinišemo u većem broju – rekla je doktorka koja se vakcinisala, piše Blic žena.

blic zenaFauči: Cilj Bajdena za vakcine apsolutno je izvodljiv

Previous article

Sutra se obilježava Krstovdan, evo kakvi su običaji na ovaj dan

Next article

You may also like

More in Magazin