MagazinZanimljivosti

Dramatičan apel stručnjaka: Ovo što se sada dešava s vremenom nije zabilježeno 2.000 godina!

0

Brzina i opseg globalnog zagrevanja u današnje vreme nadmašuju sve što je dosad zabeleženo u proteklih 2.000 godina, tvrde naučnici.

Istovremeno pokazuju da se poznati istorisjki događaji poput “malog ledenog doba” ne mogu uporediti s nivoom globalnog zagrevanja viđenog u proteklom veku, piše BBC.

Istraživanje pokazuje da je trenutni nivo zagrevanja viši nego ijedan ranije zabeležen.

Naučnici kažu kako je ovo pokazatelj da mnogi od argumenata koje su ranije koristili klimatski skeptici više ne vrede.

KLIMATSKA ISTORIJA SVETA 

Naučnici dele klimatsku istoriju sveta iz poslednjih nekoliko vekova u nekoliko velikih era, od “toplog rimskog razdoblja” koje je trajalo od 250. do 400. godine naše ere kada je vreme širom Evrope bilo neobično toplo, do “malog ledenog doba” i opadanja temperatura od 14. veka nadalje.

Neki su ove događaje smatrali dokazima da se svet zagevao i hladio u više navrata kroz vekove, te da je zagrevanje prisutno od Industrijske revolucije samo deo tog procesa i nije razlog za brigu.

Globalno zagrevanje

Na globalno zagrevanje utiče ljudski faktor; Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Nova istraživanja su pak ozbiljno uzdrmala valjanost ove teze.

Naučni timovi rekonstruisali su klimatske uslove od poslednjih 2.000 godina koristeći se pokazateljima klimatskih promena poput godova, korala i jezerskih taloga. Došli su do zaključka da se ništa od navedenog nije dogodilo na globalnom nivou.

Takođe su utvrdili da je “malo ledeno doba” bilo najjače na području Tihog okeana u 15. veku, a u Evropi dva veka kasnije.

Ranija razdoblja velikog porasta ili pada temperatura nikad nisu zahvatila više od polovine zemaljske kugle u isto vreme.

“Toplo srednjovekovno razdoblje” koje je trajalo od 950. do 1250. godine nije zahvatilo više od 40% Zemljine površine.

LJUDSKI FAKTOR JE UZROK DOSAD NEVIĐENIH PROMENA 

Današnje zagrevanje prisutno je u ogromnoj većini naše planete.

– Najtoplije razdoblje u protekla dva milenijuma bilo je u 20. veku i zahvatilo je 98 % planete – stoji u jednom od  izveštaja.

– Ovo pruža konkretne dokaze da je globalno zatogrevanje uzrokovano ljudskim delovanjem prouzrokovalo nikad ranije viđene promene ne samo u porastu temperatura, već i u njegovom prostornom razmeštaju u proteklih 2.000 godina – dodano je.

Grenland

Psi vuku sanke na Grenlandu koji se topi; Foto: Tanjug/AP/Danmarks Meteorologiske Institut/Steffen M. Olsen

Naučnici tvrde da su u razdobljima pre moderne industrijske ere glavni uzrok zagrevanja bili vulkani, te da nema dokaza o ikakvom uticaju zračenja Sunca na temperature na Zemlji.

Trenutno razdoblje nadmašuje prirodnu varijabilnost, tvrde stručnjaci.

– Iz instrumentalnih podataka, a isto tako i rekonstrukcija vidimo da nivo zagrevanja u novije vreme nadmašuje isti uzrokovan prirodnim čimbenicima – tvrdi dr. Rafael Neukom sa Univerziteta u Bernu.

Iako cilj istraživanja nije bio da se dokaže da je glavni uzrok današnjeg zagrevanja ljudsko delovanje, njegovi pronalasci bez sumnje pokazuju da je to ovde slučaj.

– U istraživanju se nismo bazirali na pronalasku uzroka globalnog zagrevanja, budući da smo to uradili mnogo puta i dokazi uvek pokazuju da je reč o delovanju čoveka na klimu – tvrdi dr. Neukom.

– Naša istraživanja samo su pokazala da prirodni činioci sami po sebi nisu mogli da uzrokuju globalno zagrevanje na ovom nivou, bilo da je reč o porastu temperatura, bilo o prostornoj rasprostranjenosti – dodao je.

MIŠLJENJA DRUGIH NAUČNIKA 

Drugi naučnici nisu krili svoju impresioniranost kvalitetom novih studija.

– Napravili su istraživanje širom planete na osnovu više od 700 izvora iz poslednjih 2.000 godina; koristili su se koralima, jezerima i instrumentalnim podacima – izjavila je prof. Daniela Šmit sa Univerziteta u Bristolu.

– Pri tomu su bili pažljivi u svojim procenama; kvalitet i količina podataka ovde su velika prednost. Neverovatno – dodala je.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Vrućine u Evropi: U Londonu rekordnih 39 stepeni, u Parizu 41

Previous article

Šta je to start-stop sistem, da li štedi gorivo ili uništava motor na kolima?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin