Društvo

Evo kako se osjećaju zaraženi omikronom “Kao da te voz pregazi, simptomi traju nekoliko dana”

0

 Novi soj korona virusa nazvan omikron širi se planetom, a prema posljednjim informacijama i zvanično je potvrđeno njegovo prisustvo u Hrvatskoj.

Dvije osobe koje su boravile u Južnoj Africi, kolijevci ovog novog soja za koji se još uvijek ne zna pouzdano da li je opasniji od delte, zaražene su.

– Otkriven je u nekim zemaljama svijeta, Hrvatska je među prvima koja je uvela mjere za sprječavanje širenja ovoga soja. Mi smo dokazali danas kod dva pacijenta da je potvrđen omikron soj – rekao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak.

Omikron je u komšiluk stigao prije par dana

– Dobili smo soj u petak. Napravili smo skrining, u subotu smo pokrenuli sekvenciranje jednog genoma. Za jednog smo potvrdili omikron. Gospodin koji je bio prvi, čiji je uzorak bio na Ruđeru, vakcinisan je pa je količina virusa bila premala za skrining. Ali je najsličniji oblicima omikrona koji su dokazani u Bocvani – rekla je mikrobiološkinja LJiljana Žmak u HZJZ.

Prve studije iz Južne Afrike pokazuju da ova mutacija više “napada” nevakcinisane, odnosno ispostavilo se da jedini hospitalizovani usljed infekcije omikronom nisu cijepljeni protiv korone. O simptomima koji su, čini se blaži u odnosu na deltu, govorio je i epidemiolog Bernard Kaić i otkrio kako se osjećaju prvi oboljeli u Hrvatskoj.

– Oba pacijenta bila su vakcinisana. Zaštita cjepivom od ovoga soja je solidna. Oba pacijenta nemaju ozbiljnije simptome. Neminovno je bilo da će ovaj soj ući u Hrvatsku i neminovno je da neće biti novih slučajeva. Simptomi su slični gripu, povišena temperatura i ‘kao da te je voz pregazio’, a traju par dana – objasnio je Kaić, pišu Novosti.Biljka koja čuva kuću, ali je i lijek za mnoga oboljenja

Previous article

Profesor iz Varaždina prijavio kršenje epidemioloških mjera, pretukli ga nasmrt

Next article

You may also like

More in Društvo