BalkanNovosti

Evropa odustaje od rezolucije o Srebrenici?

0

Evropski parlament najvjerovatnije će povući odluku da se u dnevni red plenarnog zasjedanja u julu uvrsti prijedlog rezolucije o Srebrenici.

eu

Rezolucijom su se institucije EU pozivale da učine sve da se takav zločin više nikada ne ponovi, saznaje “Danas” nezvanično od izvora u EP.

Kako preciziraju sagovornici lista “Danas”, preovladao je stav da bi takva rezolucija “bila previše problematična zbog hrvatskih poslanika u EP”.

“Niko ne želi da se ponovi slučaj od prošle jeseni, kada je donijeta rezolucija o Vojislavu Šešelju, što je izazvalo probleme. Procjenjeno je, dakle, da rezolucija o Srebrenici sada ne bi bilo ugodna ni za jednu stranu, iako je, svakako, takav dokument potreban”, ističu izvori u EP.

Sagovornici lista “Danas” najavljuju da će dvadesetogodišnjica genocida u Srebrenici biti obilježena tokom plenarnog zasijedanja u Strazburu od 6. do 9. jula. U tom kontekstu, ističu da je planirano da predsjednik EP Martin Šulc održi govor, kao i da poslanici doniraju novac udruženju “Majke Srebrenice”.

Kako saznaje “Danas”, dio sadržaja organizuje se na inicijativu poslanice Tanje Fajon. Ona će se, takođe, 10. jula pridružiti posljednjoj dionici “Marša mira”, a dan kasnije će prisustvovati komemoraciji u Srebrenici.

Pojedini mediji su prethodnih dana objavili da se u nacrtu rezolucije EP konstatovalo da je Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića nakon zauzimanja Srebrenice u julu 1995. streljala više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok je oko 30.000 žena i dece protjerano u akciji etničkog čišćenja. U tekstu je naglašeno da Evropski savjet, Komisija i zemlje članice EU “moraju da učine sve da se takav zločin nikada ne ponovi, a da prevencija genocida treba da bude među prioritetima evropske politike”.

Nacrt rezolucije je isticao i značaj politike pomirenja i ukazivao na važnu ulogu koju u tome imaju vjerske institucije, mediji i obrazovni sistem. Inicijator prijedloga rezolucije bio je hrvatski poslanik Ivan Jakovčič, a usvojila ga je Alijansa evropskih liberala i demokrata (ALDE), treća po snazi grupa u EP.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da će RS preko ruskih instanci u Savjetu bezbednosti UN izraziti nezadovoljstvo zbog rezolucije o Srebrenici, koju priprema Velika Britanija, prenijeli su banjalučki mediji. Prema Dodikovim riječima, svi očekuju da će takva rezolucija “dodatno ocrniti i staviti u nezavidan položaj i srpski narod i Republiku Srpsku”.

Išao ili ne išao u Srebrenicu, to će biti odluka Srbije, a ne odluka SAD, Velike Britanije, Rusije ili bilo čija druga, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da još nije odlučio da li će ići na obilježavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici i da to zavisi od bezbroj faktora. b92

Ukinute sankcije bivšem SDS-ovom ministru i Privrednoj banci

Previous article

Ombre je aut, pješčani pramenovi su hit

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan