NovostiSvijet

Evropu će naredne nedelje pogoditi TOPLOTNI TALAS kakav do sada nije zabeležen!

0
Meteorolozi su najavili da Evropljane sledeće nedelje očekuju temperature od 40 stepeni Celzijusovih u toplotnom talasu “neviđenom” u junu koji će zahvatiti veliki deo zapadne Evrope.

U Nemačkoj meteorolozi predviđaju temperature od 37 stepeni Celzijusa u utorak, odnosno 38 u sredu, a slično vreme se očekuje i u Belgiji i Švajcarskoj.

Britanski meteorološki zavod MetOfis posebno je zabrinut zato što bi toplotni talas mogao da podstakne “silovite oluje”, pa je upozorio Britance da se pripreme na “vruće, vlažno i nestabilno” vreme.

Grčka će da bude među zemljama najteže pogođenim toplotnim talasom sa tempertaurama do 39 stepeni ovog vikenda.

vrućina, voda, leto

Foto: Profimedia

U Francuskoj meteorolog Fransoa Gurand najavljuje “neviđeni toplotni talas za jun” koji će nedvosmisleno da potuče prethodne toplotne rekorde za prvi mesec leta. U leto 2003. Francuska je pretrpela intenzivni toplotni talas koji je izazvao smrt skoto 15.000 uglavnom starijih osoba. Od utorka će se temperature u Francuskoj penjati od 35 do 40 stepeni pa stanovnivi ni noću neće imati olakšanje, predviđaju meteorolozi.

Od 1947. godine samo je toplotni talas od 18. do 28. juna 2005. bio intenzivan – kaže Meteo France, te predviđa da bi ključajuće vreme moglo da potraje šest dana.

Dolazak intenzivnog toplotnog talasa ponovo pokazuje kakav je učinak globalnog zagrevanja na planeti, a takvi vremenski uslovi verovatno će da budu još češći.

Slično je upozorio i meteoservis Severe Weather Europe kada je najavio toplotni talas koji će u središnjoj i zapanoj Evropu da podigne temperature znatno iznad proseka.

Prognozirali su da će temperature da budu od 16 do 20 stepeni više od proseka.

srbija danas

Kija završila u bolnici, otkrila da ima zdravstveni problem

Previous article

Zenica: Grom ubio lovca koja je sa četvoricom kolega bio na traktoru

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti