ITMagazin

Facebook nagradio hakera koji mu je “provalio” u sistem

0

Facebook je isplatio rekordni honorar od 40.000 dolara Rusu Andreju Leonovu, koji im je ukazao na slabosti sistema zaštite. Leonov je odglumio hakera i “provalio” u najveću društvenu mrežu.

Mada ga svjetski mediji uporno nazivaju hakerom, Leonov odgovara da je on samo “stručnjak za kompjutersku bezbjednost”. Razlika je u tome što Leonov igra na strani “dobrih momaka” – on otkriva slabosti u programima i o njima informiše proizvođače softvera. “Glavno pravilo istraživača glasi – ne ići duboko.

Hakeri idu dalje, a istraživači nalaze ulaznu tačku i kažu: `Eto, a dalje to rješavajte sami`”, pojašnjava Leonov, a prenosi “Ruska riječ”. Andrej Leonov odrastao je u Sankt Peterburgu i studirao na Tehničkom fakultetu. “Danas ljude plaše ruskim hakerima kao votkom i medvjedima.

Nekim ljudima je potreban neprijatelj kako bi nešto opravdali. A nevidljivi neprijatelj je vrlo pogodan za takve stvari”, kaže Leonov, komentarišući optužbe iz SAD-a o navodnim ruskim hakerskim upadima. Leonov navodi da je to što je za Facebook uradio – “samo hobi”. “Neko igra poker, neko ide u ribolov, a ja tražim slabosti”, objašnjava Leonov svoj rad

srna



Njemački mediji: Berlin i Brisel potcjenjuju ozbiljnost situacije u BiH

Previous article

Grobari su u Trebinju napravili spektakl od bakljade! (DRON VIDEO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in IT