NovostiSvijet

FRAPANTNO Okeani se zagrijavaju kao da bacate PET atomskih bombi u vodu SVAKE SEKUNDE

0

Okeani u svijetu se sada zagrijavaju istom brzinom kao da se pet atomskih bombi kakvih je bačeno na Hirošimu ubacuju svake sekunde u vodu, objavili su naučnici.

Temperatura okeana dostigla je prošle godine rekordnu visinu i ubrzava se stopa kojom se zagrijavaju, rezultati su najnovijeg istraživanja objavljenog u kineskom žurnalu “Napredak u atmosferskim naukama”.

Navodi se da je temperatura okeana prošle godine bila oko 0,075 stepeni Celzijusa viša od prosjeka između 1981. godine i 2010. Prema proračunima naučnika, da bi dostigao navedenu temperaturu okean je morao da preuzme 2,6 milijardi puta veću vrelinu od količine ispuštene bombardovanjem Hirošime.

-Izmjerena temperatura okeana je neosporna i dalji je dokaz globalnog zagrijavanja, naglasio je vodeći autor žurnala Čeng Liđing i profesor Instituta za atmosfersku fiziku kineske Akademije nauka.

Istraživači su, takođe, uporedili podatke iz perioda od 1987-2019. sa periodom od 1955-1986. Utvrđeno je da je tokom proteklih šest decenija najskorije otopljavanje za oko 450 odsto više od ranijeg, što ukazuje na bržu stopu globalnih klimatskih promena.Prnjavor: Služeni molebani u dvije gradske crkve (FOTO)

Previous article

Dobila ogrlicu s posvetom: Fanovi oduševljeni potezom njenog muža FOTO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti